Çocuklarımızı nasıl yetiştirmemiz gerektiği her zaman çok önemli olmuştur. Onları başarılı, iyi ve sağlıklı birer genç olarak büyütmenin yollarını araştırdığımız zaman, çok net cevaplar vermek mümkün olmasa bile işe yarayacağını düşündüğümüz bazı temel davranışlardan bahsedebiliriz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, ergenlik dönemindeki çocuklar ele avuca sığmaz, herkesten ve her şeyden nefret eden insanlar değildir. Elbette çocukluklarına göre farklı karakterler geliştirmeleri olası. Ancak, onlar hala sizin tanıdığınız çocuğunuz olmaya devam edecekler. Ne kadar büyüseler de bu değişmeyecek.

Peki, siz ebeveyn ya da çocukların yakın çevresindeki kişiler olarak onları nasıl yetiştirmelisiniz?

Onları sevin.

Ergenlik dönemindeki çocukların sevildiklerini tahmin etmek yerine, bilmeye ihtiyacı var. Bu nedenle hem davranışlarınızla hem de sözlerinizle onları sevdiğinizi açıkça ifade edin. Kendi kendine keserek model verdiği tişörtünü ve kulağınızı tırmalayan o favori şarkısını… Hepsini sevin. Bunlar detay gibi gelebilir, ancak sonunda harika birer yetişkin olmalarını desteklemenizi sağlıyor.

Onları dinleyin ve dikkatinizi verin

Okul çıkışı eve geldiklerinde onlara en azından birkaç dakika bile olsa dikkatinizi verin. Onun geldiğini ve bunun sizin için önemli olduğunu hissetmesini sağlayın. Telefonda konuşuyorsanız ya da yemek yapıyorsanız kısa bir mola verin. Size anlatacaklarını dinleyin ve onunla birlikte üzülüp onunla birlikte sevinin veya heyecanlanın. Onları tavsiyelerle boğmadan önce dinleyin ve değerli olduğunu bilmesini sağlayın. Buna aslında hepimizin ihtiyacı var!

Hayır dediğinizden daha fazla evet deyin ve hayır demeyi ihmal etmeyin

Büyüdüklerinde bol bol “hayır” ile karşılaşacaklar. Bu retlerin kendilerini yetersiz hissetmeye yol açmaması ve sizin onlar için güvenilir bir kapı olduğunuzu hissetmeleri için hayır dediğinizden daha çok evet deyin. “EVET, YAPABİLİRSİN!” Bunu hissetmeleri çok önemli. Çünkü istedikleri zaman yapabileceklerine dair özgüvenlerinin gelişmesi gerekiyor.

Yine de ebeveyn olmanın bazı sorumlulukları olduğunu unutmadan, gerekli zamanlarda hayır demeyi bilmelisiniz. Ona zarar verecek ya da olumsuz olarak etkileyecek durumlarda isteklerini reddetmenizde bir sakınca yok. Üstelik bu dengeyi tutturduğunuz zaman söylediklerinize ve fikirlerinize daha fazla önem verecekler. Çünkü onları her zaman düşündüğünüzü ve onlar için en doğru kararı vermenin sizin için ne kadar önemli olduğunu bilecekler.