Hem yetişkinler hem çocuklar için mindfulness, hayatı değiştiren bir pratik olarak günümüzün dikkat çeken yöntemlerinden biri halini aldı. Yetişkinler mindfulness’ın faydalarının farkında olarak kendilerini bu konuda alışkan kazanmaya ikna edebilirken, çocuklar için durum oldukça farklı. Bu nedenle çocuklara mindfulness alışkanlığı kazandırmak için onlara destek olmak ve motive etmek gerekiyor.

Mindfulness’ın çocuklara 5 önemli faydası

  • Özgüvenlerini ve motivasyonlarını arttırır.
  • Empati, duygusal kontrol ve iyimserlik gibi olumlu davranışları teşvik eder.
  • Akademik öğrenmeyi destekler ve bilişsel kontrolü geliştirir.
  • Anksiyete ve depresyon belirtilerini azaldır, zihin sağlığını güçlendirir.
  • Akran baskısını azaltır ve çelişkileri çözme becerisi kazandırır.

Peki, bir çocuk bu alışkanlığı nasıl kazanabilir? Aşağıdaki 12 adımı, çocuklarınızın mindfulness ile hayatlarını değiştirmesine destek olmak için kullanabilirsiniz.

Örnek olun

1. Adım: Kendiniz de bu alışkanlığı edinin

Eğer mindfulness sizin günlük rutininiz içinde yer alırsa çocuğunuzun bu davranışı kazanması çok daha kolay olacaktır.

2. Adım: Kısa süreli odaklarla başlayın

Yetişkinler için bile uzun süre odaklanmak zorken, çocuğunuzun uzun seanslara odaklanmasını beklemeyin. Bir – iki dakikalık farkındalık çalışmaları iyi bir başlangıç olacak.

3. Adım: Basit alıştırmalar yapın

Küçük çocuklar için mindfulness anlaması ve uygulaması zor bir pratiktir. Bu nedenle etrafta neler olduğunun farkında olmak ve hislerini fark etmek üzere basit konuşmalarla başlayın.

4. Adım: Tüm aileyi işin içine katın

Mindfulness’ın gereklerinden biri de kendi duygularını fark etmektir. Çocuğunuza bu beceriyi kazandırmak için her gün akşam yemeğinde her bir aile bireyin o gün hissettiği güzel bir duyguyu paylaşmasını alışkanlık edinebilirsiniz.

Mindful oyunlara giriş

5. Adım: Yaratıcı olun

Çocuklarınızı resim yapmaya, dikiş dikmeye, üretmeye teşvik edin. Kumaşlarla mı, boyalarla mı yoksa Legolarla mı oynamak istediğini sorun.

6. Adım: Aktif olun

Çocuğunuzdan zıplamasını ve sonrasında ellerini kalbinin üstüne koymasını isteyin. Kalbi nasıl atıyor, nefes alış ve verişi nasıl? Bu basit ve aktif oyun bedenini tanımasına yardımcı olur.

7. Adım: Dinleyin

Bir zil çalın ve çocuğunuzdan bunu dinlemesini isteyin. Sesi artık duymak istemediğinde ise ellerini havaya kaldırmasını söyleyin. Zil sesini kapatınca ortamın sesini bir dakika boyunca dinleyin. Sonunda neler duyduğunuzu ve nasıl hissettirdiğini konuşun.

çocuklar için mindfulness

Evde günlük mindfulness pratiği

8. Adım: Dokunun

Çocuğunuzun sevdiği eşyalar ve nesneler hakkında konuşun. En sevdiği oyuncak nasıl bir his veriyor? Parmak boyası ve kum çizimi gibi aktiviteleri de bu adıma dahil edebilirsiniz.

9. Adım: 30 saniyede kuru üzüm yiyin

Kuru üzümü yemeden önce çocuğunuzdan üzümün şekli, rengi, kokusu ve dokusunu incelemesini isteyin. Peki tadı nasıl? Çiğnerken nasıl bir his veriyor?

Dışarıda mindful anlar

10. Adım: Koklayın

Çocuğunuza çimlerin, çiçeklerin ya da sokakların nasıl koktuğunu sorun. Bu koku hoşuna gidiyor mu yoksa gitmiyor mu? Her bir nefeste nasıl hissettiklerini düşünmeye teşvik edecek sohbetler edin.

11. Adım: Mindful turlar düzenleyin

Yürüyüş yaparken farklı dış etkenlerle karşılaştığınız, manzaralı, farklı sesler duyabileceğiniz ya da kokular alabileceğiniz rotalar oluşturmayı deneyin.

12. Adım: Mindfulness ile çocuğunuzu sakinleştirmeyi deneyin

Yalnızca rutin aktiviteler olarak değil, işlevsel duygu kontrolü için de mindfulness yöntemini kullanın. Örneğin, öfkelendiği zaman çocuğunuzdan öfkeliyken vücudunda nasıl değişiklikler olduğunu görmesini isteyin. Kalbi ne hızda çarpıyor? Elleri nasıl hissediyor? Yüz kaslarını sıkmış mı yoksa serbest mi? Sorduğunuz sorularla zihnini bedenine döndürmesine yardımcı olun.