2 yaş krizi çocuklar için oldukça önemli sayılan bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde bebeklikten çıkarak kendilerini ailesine birey olarak kabul ettirmektedirler. Bu dönemin aileler için yorucu bir dönem olduğunu söylemek doğrudur. Ayrıca bu durum çocuklar için de yorucu bir dönemin habercisidir. Bu dönemi, çocuklar için bireyselleşmenin başlangıcı olarak belirtmek mümkündür. Çocuklar bu dönemde ergenlik dönemi gibi farklı davranışlar sergilemektedir.

Bu dönemde çocukların; öfke, sinir, inat, hiçbir şeyi kabul etmeme gibi davranışlarda bulunduklarına tanık olmaktayız. 2 yaş sendromu yaşayan anneler bu süreci dikkatli bir şekilde yürütmelidir. Çocuklar bu dönemde kendilerini çevreye kanıtlama çabası içerisine girmektedir. Bunun için anne ve babanın kontrolünden çıktıkları görülmektedir.

2 Yaş Krizi Sürecinde Nasıl Davranılmalı?

Bu sendrom süresince çocuklarda ciddi anlamda saldırgan tavırlar görülmektedir. Anne ve baba bu dönemde çocuklarının şımardıklarını düşünerek sinirlenebilmektedir. Çocuk da kendi davranışlarına karşılık bir öfke gördüğünde daha da saldırgan davranabilmektedir. Bu süreç çocuğun karakteri ya da kalıcı olarak sergilediği bir davranış değildir. Aileler tarafından bu sürecin geçici bir süreç olduğu bilinmelidir. Ailelerin bu dönemde çocuklara doğru davranışlarla yaklaşmaları gerekmektedir. Çocukların bu dönemdeki bazı hareketleri tolere edilebilirken bazı davranış kalıpları için de kesin sınırlar çizilmelidir. 2 yaş sendromu ne yapılmalı sorusuna bu sürecin geçici bir süreç olduğu ve ailelerin paniğe kapılmamaları gerektiği cevabı verilebilir.

Artı İki Yaş Krizi Ne Anlama Gelir?

Artı iki yaş krizi insanların hayatlarında her 7 yıllık gelişim dönemlerine sahip oldukları, bu gelişim döneminin üzerine iki yaş eklendiğinde insanların bu yaşlarda kriz yaşadıklarını anlatmaktadır. Çocukların 0-7 yaş arasında fiziksel anlamda gelişim gösterdikleri görülmektedir. Yeni doğan bir çocuğun iki yıl sonra 2 yaş krizi yaşadığı görülmektedir. Bu sürece 7 yıl eklendiğinde de farklı bir kriz dönemi olan 9 yaş dönemi yaşanmaktadır. Her yedi yıl artı iki yıl kriz dönemleri olarak insan hayatına ve gelişimine etki etmektedir.

2 yaş sendromu ve artı iki yaş krizi hakkında detaylı bilgi ve destek almak için aba Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Psikoloji ile ilgili içeriklere ulaşmak için aba Psikoloji blog sayfasını takip edebilirsiniz.