Diğer duyguların yaşanması ne kadar gerekli ise öfkenin de hissedilmesi ve yaşanması o kadar gereklidir. Öfke kontrolü olan birey kendisini sakinleştirmeli ve duruma uygun miktarda bir öfke ile karşılık vermelidir. Kendini kontrol edemeyenler ise aşırı öfke patlaması ile öfkesini dışarı vurmaktadır. Çocuklarda öfke nöbeti genellikle; tekme atma, bağırma, ağlama ve hatta bazen ısırma davranışları ile de ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda Öfke Nöbeti Nedenleri Nelerdir?

Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri yeterince gelişmemişse çocuk kendini kolay bir şekilde ifade edemeyecektir. Böyle durumlarda çocukların tepkilerini dışa vurumları öfke patlamaları şeklinde olabilmektedir. Çocuklarda meydana gelen bağımsızlaşma arzuları da öfke patlamalarını doğurabilmektedir. Öfke patlaması için 2 yaş sendromunun üzerinde durulması önemlidir. 2 yaşındaki bir çocuk, istediği bir düzeyde bağımsızlaşamadığı zaman öfkesini dışarı vurabilmektedir. 2 yaşındaki çocuğun; bilişsel, sosyal, duygusal ve motor gelişiminde bir gecikme yoksa, en fazla öfke patlamalarının yaşandığı dönem bu dönem olmaktadır.

Çocuğun anlaşılmadığını hissetmesi de bu duruma neden olabilmektedir. Ayrıca fizyolojik ihtiyaçlarının sekteye uğraması, çocuğun öfke patlamaları yaşamasına yol açabilmektedir. Örneğin uykusuz olarak işe giden bir yetişkinde de durum aynıdır. Ya da açlık durumunun yetişkinlerde de görülmesi sonucunda verilen tepkiler yetişkinlerde de normalden çok daha fazla olabilir. Aç ve uykusuz bir çocuk fizyolojik eksikler yaşadığı için öfke patlamaları ortaya çıkabilmektedir. Çocukların öfke patlamaları yaşadığı nedenler çok farklı olabilir. Dışarı çıkmak isteyen bir çocuk, bu isteği yerine getirilmediğinde öfke patlaması yaşayabilir.

Öfke Patlamalarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle buna sebep olan nedenler anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu durum; ne zaman ve nerede olmakta, öfke patlaması öncesinde neler yaşanmakta gibi durumlar gözlemlenmelidir. Bu durumun, sıklıkla kimin yanında ve nerede gerçekleşmektedir. Bu tarz farkındalıklar, durumun çözülmesi için oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca, çocuklarda ortaya çıkan öfke patlamasının adlandırılması yoluna gidilebilir. Çocukta meydana gelen öfke patlamasının neden kaynaklandığı anlaşılarak öfkenin adlandırılması, çocuğa yardımcı olacaktır.

Oyun terapisi uygulanan vakalarla da olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu sayede öfkenin dışarı sağlıklı bir şekilde atılmasına yardımcı olmak mümkündür. Belirli rutinlerin hazırlanması ve sürdürülmesi de öfke nöbetlerinin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Çocuklara seçme şansı tanınması, çocukların öfke patlaması yaşamasını önlemede yardımcı olmaktadır. Örneğin, dışarı çıkarken mavi ayakkabısını giymek istemediği için öfke patlaması yaşayan çocuk için dışarı çıkmadan önce ona hangi ayakkabıyı giymek istediği sorulabilir. Bu gibi erken önlemler, çocuğun öfke patlaması yaşamasını önleyebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çocuğun bu duygularını bastırmasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğidir. Çocuk öfke patlaması durumu ile kabul edilmelidir.