Çocuklarda tuvalet eğitimi önemli konular arasında yer almaktadır. Çocukların ilk bireysel eylemi yürüme becerisi ile gerçekleşmektedir. Bu süreci tuvalet alışkanlığı ve konuşma eylemleri izlemektedir. Bu süreci desteklemek ebeveynin görevlidir Çocuğunuzu bağımsız bir birey olarak düşünmeniz ve kazanması beklenen becerilerin doğal bir süreç olduğunu ve bizler için küçük ama çocuğumuzun gelişimi için büyük bir adım olarak kabul etmeliyiz. Çocuklarda pek çok eğitimin önemine dikkat edilmelidir.

Tuvalet eğitimi belirli bir fiziksel ve ruhsal olgunluk gerektirmektedir. Çocukların bezden kurtulabilmesi için öncelikle tuvaletlerini tutabilmesi, kas mesane kontörüne sahip olması daha sonra tuvaletini altına yapma yerine tuvalete yapmanın anlamını fark edebilecek psikolojik olgunluğa erişmesi gerekir. Olgunluk hem iç kasların kontrol edilmesi yeteneğini hem de merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasını gerektirir. Bu da genellikle 2 yaşından önce gerçekleşemez. Psikolojik olgunlaşmak, tuvalet eğitiminde en az fiziksel olgunluk kadar önemlidir. Çocuğun bedenini tam olarak tanıması, benlik algısını geliştirmesi, çevre ile etkileşimi tam olarak fark etmesi 2-3 yaş civarında gerçekleşir. Büyüme, ebeveynden bağımsızlaşma, dış dünya ile daha fazla iletişim içinde olma, kendi kendine ihtiyaçlarını karşılama gelişimi ve bir yetenek kazanmış olma arzusu bu dönem belirginleşir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi: Çocuğun Tuvalet Alışkanlığı Kazanmasını Neler Etkiler?

Çocuğumuzun tuvalet alışkanlığı kazanımında çocuğun bedensel ruhsal olarak tuvalet alışkanlığı hazır olmasın yanı sıra çocuğunuza karşı olan yaklaşım da çocuğun tuvalet alışkanlığını etkilemektedir. Çocukların, 18-36 aylık dönemde gelişimsel tüm ilgi, çocuğunuzun anal bölgesindedir. Bebeklik döneminden itibaren bebeğin altı kirlendiğinde onu kirli bekletmemek, hızlı bir şekilde altını temizlemek tuvalet eğitiminin en önemli ilk adımıdır. Çünkü altının temiz kalmasına alışan çocukların, bezden kurtulmaya da hevesli olduğu görülmektedir. Çocukların sözel olarak ya da davranışı ile tuvaletinin geldiğini belli edebiliyorsa altının ıslak olmasından rahatsız olduğunu ifade ediyorsa 2-3 saat gibi bir süre altını ıslatmamaya, 2-3 saatlik uykusundan kuru uyanabilmeyi başarıyorsa, altı ıslandığında da kirlendiğinde utanıyor ve bunu belli ediyorsa tuvalet eğitimi almak için hazır demektir.

Tuvalet Eğitimi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu aşamada ailedeki diğer kişilerin tuvaleti kullandığını çocuğa göstermek, tuvalet fonksiyonunu anlatabilmek önemlidir. Başından beri çiş, kaka, bez ilişkisini bilen çocuğun başlangıçta bu bağlantıyı kurması zor olabilir. Bunun için de belirli bir süreye ihtiyaç duyar. Özellikle 2 yaşından önce verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi bazı sakıncalar doğurabilmektedir. Bu sürece yeterince hazır olmayan bir çocuğa bu eğitimin verilmeye çalışılması, anne baba için zaman ve enerji kaybına yol açabilmektedir. Bu durum aynı zamanda çocuğun da başarısızlık ve yetersizlik duygusu yaşamasına neden olmaktadır. Erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi çocuğun kendi bağırsak hareketlerini gizlemeyi öğrenmesini ve bu nedenle de kabızlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir.