Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da kısaca DEHB’nin etkilerini öğrenme süreci üzerinden ele alırken, öğrenmenin ne olduğunu hatırlayarak konuya bir giriş yapmak faydalı olabilir.

Özellikle eğitim bilimlerinde öğrenme, ‘yaşantı sonucu davranışta meydana gelen davranış değişikliği’ olarak tanımlanır. Öyleyse, öğrenme sürecini değerlendirmek için kişinin önceki davranışlarını ve sonraki davranışlarını karşılaştırmak gerekir.

Bu bilgiyi aklımızda tutarak DEHB’ye dönecek olursak, DEHB’li her yaştan birey dikkat kaybı, sıkılganlık ya da sabırsızlık gibi özelliklere sahiptir. Bu özellikler, çevreyle kurulan iletişimi ve haliyle bütün hayatı etkisi altına alacaktır. Bu durumda DEHB’nin öğrenme süreci üzerinde de etki yaratması kaçınılmaz hale gelir.

Farklı öğrenme deneyimleri ve profesyonel destek

Öğrenme tanımında geçen ‘yaşantının’, yani yeni bir bilgi ve deneyimin yaşandığı yer olan okulda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar ve gençler diğer öğrencilerden ve hatta birbirinden farklı davranabilir. En sık görülen haliyle, DEHB’li çocuklar çok hareketli olacakları ve dikkatlerini toplamakta zorlanacakları için bilgiyi alırken farklı bir deneyimden geçerler.

Buraya kadar gördüğümüz gibi, DEHB’nin öğrenme süreci üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu çocuklar, yalnızca farklı bir öğrenme rutinine sahiptir ve buna göre farklı bir öğrenme sürecinden geçmelidir. Bu süreçte profesyonel bir yardım almak bu farklılıkların keşfedilmesi ve başarılı bir şekilde yönetilmesi yolunda büyük önem taşır.

Çocuğunuza özel bir çalışma alanı yaratın

DEHB’si olsun ya da olmasın her çocuğun öğrenme süreci kendine özeldir. Bu süreci desteklemek için çocuğun ihtiyaçlarını karşılayan bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. Konu DEHB’li çocuklar olduğu zaman mümkün olduğunca dikkatlerini dağıtacak eşyalardan arındırılmış bir çalışma ortamı yaratmak gerekir.

Çocuğunuzla konuşarak dikkatini dağıtacak eşyaların neler olduğunu keşfedebilir ve dikkatini toplaması için neler yapabileceği konusunda ona yardımcı olabilirsiniz. Akranlarına göre bazen daha fazla desteğe duyabilecek olan DEHB’li çocuklar, profesyonel bir destek aldıklarında öğrenme süreçlerini başarılı bir şekilde deneyimler, özgüveni yüksek bireyler olarak her türlü akademik hedeflerine ulaşabilir ve aktif bir sosyal yaşama sahip olur.