Öğrenme sürecinin kişiye özel olduğundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ise, bireysel öğrenme süreçlerinden farklı bir süreci beraberinde getirir. Bu durumda eğitimcilerin ve ailelerin daha sabırlı olması ve daha etkin planlar ortaya koyması gerekir. Çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, doğru stratejiler uygulandığında öğrenme için büyük bir engel teşkil etmez ve çocuklar bu noktada profesyonel desteğe ihtiyaç duyar.

DEHB’li çocuklar için dikkat ve fiziksel olarak sabitlik gerektiren sınıf ortamı zorlu bir yer ve zamana dönüşebilir. Bu çocuklar yaklaşık bir saat boyunca oturmak, sessizce dinlemek ve odaklanmak konusunda diğer öğrencilere göre daha fazla zorlanırlar. Ayrıca, diğerlerinden farklı olmak arkadaşları arasında dışlanmalarına neden olarak sosyal açıdan da önem verilmesi gereken bir hal alabilir.

Çocuğunuzu tanıyın

Neyse ki, doğru yaklaşım ile DEHB‘li çocukların eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamasının önünde hiçbir engel yok! Çocuğunuza yardımcı olmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey onu dinlemek, onu anlamak ve diğer çocuklar için önerdiğimiz gibi onun için en iyi öğrenme yollarını keşfetmek olacak. Bunun için çocuğunuzla konuşmaya zaman ayırın. Okula karşı yaklaşımına saygılı davranın ve en iyi nasıl öğrendiğini sorarak ilgilendiğinizi gösterin. Çocuğunuzun güçlü, zayıf yönleri, ilgi alanları ve okul dışı başarıları hakkında bilgi edinin.

dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Etkili bir plan hazırlayın

Öğretmenlerin ve ebeveynlerin, sürekli iletişimi DEHB’li çocukların akademik başarısı için çok önemlidir. Bütünlüklü olarak çocuğun hayatına etki eden bir yaklaşım büyük oranda olumlu sonuçlar verir. Öğretmenlerle birlikte çocuğunuzun ihtiyaçlarını belirleyin ve onun için ideal çalışma planını hazırlayın. Bu planı sosyal becerilerini güçlendirecek etkinliklerle destekleyin.

Planın olabildiğince uygulanması için hazırladığınız çalışma planıyla ilgili fikirlerini alın. Planın uygulanması sırasında bir sorun çıkarsa, bu sorunun sonuçlarını anlaşılır şekilde açıklayın. Açıklamalarınız sırasında açık ve net olmanın yanı sıra tutarlı olduğunuzdan emin olun.

Çocuğunuzu sürekli gözlemleyin

Hiperaktif çocuklar için kendi dikkatlerini odaklamakta zorlanmak strese sebep olabilir. Böyle zamanlarda programı biraz daha rahatlatmanın yollarını arayabilirsiniz. Çocuğunuzun duygularını önemseyin ve bunu ona belli edin. Kendini daha rahat hissettiği zaman öğrenmek onun için kolaylaşacak ve size olan güveni artacaktır.