Art Terapi Nedir?
Günümüzde önemli bir sosyal ve kariyer temelinde önemli bir devinim yaşanıyor. Bu süreçte insanlar yaşanan hızlı değişime kimi zaman ayak uydurmakta zorlandıkları gibi hayata yetişme konusunda yaşanan sorunlar insanları stresin kucağına itebiliyor. Geleneksel yöntemlerden yararlanan insanlar, bu yöntemlerin yanı sıra alternatif terapi metotlarını tercih etmeye başladılar. Bu terapi metotları arasında yer alan Sanat Terapisi de son dönemde en çok ilgi çeken metotlardan biri.
En temel anlatımla bireylerin hayal gücünü kullanan Sanat Terapisi’nde bireyler, günlük hayatta yaşadıkları stres, travma, korku, güvensizlik, endişe gibi olumsuz duygu durumlarından sıyrılmaya çalışıyorlar. Sanat Terapisi sürecinde bireyler iç dünyalarında yaşadıkları zorlukları heykel, resim, müzik gibi alanlara yansıtarak stresin yarattığı kötü etkilerden arınmaya gayret ediyorlar. Bireylerin tamamen yaratıcılıklarını kullandıkları Sanat Terapisi, somut ve soyut ögelerin kullanımıyla beraber kişinin iç dünyasını tam manasıyla somutlaştırır ve sorunun temeline inilmesine olanak sağlar.
Sanat Terapisi, bireylerin bilinçaltına inilmesi konusunda da büyük önem taşır. Bastırılan problemler, kompleksler ve diğer olumsuz bilinçaltına atılmış travmalar Sanat Terapisi aracılığıyla gün yüzüne çıkar. Bireyler günlük hayatta artık baş etmekte zorlandıkları süreçlerden resim, heykel ya da müzik yaparak uzaklaşırlarken, bir yandan da sorunların temeline inmenin getirdiği rahatlıkla hayatlarına stresten uzak bir şekilde devam edebilirler.
Çocuklar ve gençlerde görmeye alıştığımız çekingen, içe kapanık, hiperaktivite, depresyon gibi sorunlarda yoğun bir şekilde tercih edilen Sanat Terapisi, geçmişte travma ve büyük kayıplar yaşamış, konuşma güçlüğü çeken, anksiyete ve panik atak yetişkin bireyler için de son derece olumlu sonuçlar verebiliyor.
Çocuklarda Sanat Terapisi
Her konuda olduğu gibi bu alanda da çocuk yaşta alınacak terapinin öneminin altını çizmeliyiz. Erken yaşta yaşanan travmalar, etkilerini hayat boyu hissettirdiği ve olumsuz duygu durumları kalıcı hale getirdiğinden dolayı, ebeveynlerin bu noktada çocuklarını iyi bir şekilde gözlemlemeleri gerekiyor. Öte yandan sanatsal aktivitede bulunan çocuklar, üretim sürecine girerek, hayal güçlerine hayat vermenin tadını da alarak çok daha pozitif bireyler haline gelebilirler.
Bunun yanı sıra yaşıtlarına kıyasla görsel açıdan olgunluğa ulaşan bireyler, kuracakları etkileşimler sayesinde paylaşma ve takdir etme duygularını da tam manasıyla edinebilirler. Sanat Terapisi’nin çocuklar üzerindeki etkilerine bakacak olursak;
- İç dünyaları ve fiziki dünya arasındaki bağı çok daha kaliteli bir şekilde kurarlar,
- Olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenirler,
- Kendilerini ortaya koydukları eserler ile ifade edebilirler,
- Dikkat dağılma sorununu kontrol altına alabilirler,
- Görsel açıdan farklı bakış açıları edinirler,
- Karar mekanizmaları önemli ölçüde gelişir,
- Konuşma bozukluğu ve anksiyeteye bağlı kaygı sorunları ortadan kalkar,
Sanat terapisi hakkında daha fazla bilgi almak için YouTube videomuza göz atabilirsiniz.
Sanat terapisi uygulamalarını öğrenmek için de aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.