Duygularını yönetme ve baskı altında sakin kalma becerisi, performansı direkt olarak etkiler. Yapılan araştırmalar yüksek performans gösteren kişilerin %90’ının sakin ve kontrollü kalmasını sağlayacak şekilde stresli zamanlarda duygularını yönetebildiğini gösteriyor. Belli bir ölçüde stres, beynin harekete geçmesine yardımcı olurken, sürekli ve yüksek dozlu stres kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlığına olumsuz etki ediyor. Bu nedenle stresi yönetmek ve sakin kalmayı başarmak önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.

Peki, başarılı insanlar stresle nasıl baş ediyor ve nasıl sakin kalıyor?

Sahip olduklarının değerini biliyorlar

Sahip olduğunuz şeylere minnettar olmak ruh halinizi iyileştirir. Çünkü bu stres hormonu kortizolünü %23 oranında azaltır. California Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, her gün minnet duygularını geliştirmek için çalışan insanların daha iyi ruh hali, enerji ve fiziksel esenlik yaşadıkları ortaya çıktı. Bu durumda daha düşük kortizol seviyeleri önemli rol oynadı.

“Keşke” demiyorlar

“Keşke şöyle yapsaydım,” “Böyle yapsam nasıl olurdu?” gibi düşünceler stres ve endişeyi besliyor. İşler milyonlarca farklı yöne gidebilir. Olasılıklar hakkında daha fazla endişelendikçe asıl işinize daha az odaklanır ve sakin kalma konusunda daha başarısız olursunuz. Sakin insanlar, “keşke” demenin onları hiç istemedikleri bir duruma sokacağının farkında.

basarili-insanlarin-sakin-kalma-taktikleri

Pozitif olmaya önem veriyorlar

Olumlu düşünceler, beyninizin dikkatini tamamen stressiz bir şeye odaklayarak stresi hayatınızda kapladığı alanı azaldır. Zihniniz istemediğiniz şekilde olumsuz düşüncelere daldığında bilinçli olarak olumlu düşünceleri tercih etmelisiniz. Zihniniz sizi olumsuz düşüncelere sürüklerken bunu yapmak pek kolay değildir. Böyle zamanlarda bir olumlu olayı hatırlayın ve bu olayı düşünmeye çalışın. Ne kadar küçük bir olay olursa olsun mutlaka işe yarar.

Kafein alımını sınırlandırıyorlar

Kafeinli içecekler adrenalin salınımını tetikler. Adrenalin, “savaş ya da kaç” olarak özetlenen, tehlike durumunda güçlü olup savaşmaya ya da gerekli zamanda kaçmaya iten hayatta kalma mekanizmasıdır. Böyle durumlarda rasyonel düşünmek yerine en hızlı şeklde tepki vermeye çalışırız. Bu mekanizma, eğer ormanda sizi kovalayan bir ayı varsa işe yarayabilir ama iş için bir e-posta yazıyorsanız durumu kötüleştirebilir.

Düzenli uyuyorlar

Uyuduğunuz zaman beyniniz tam anlamıyla yenilenir, günün anılarını saklar ya da atar ve böylece güne daha zinde başlarsınız. Yeterince uyumadığınız zaman kendinizi kontrol etmeniz, dikkatiniz ve hafızanız zayıflar. Stresli projeler genellikle sizi uyumaktan alıkoyabilir. Ancak yeterince uyuduğunuz zaman işleri daha rahat kontrol altında tutabilirsiniz.