Çocukla kurulan iletişimde doğru iletişim yollarını kullanmak adına her ebeveynin bilgiye ihtiyacı vardır. Doğru iletişim nedir? Çocuk söz konusu olduğunda nasıl bir dil kullanmalıyım? Gibi sorular yıllardır tartışılmaktadır. Bilimsel verilere göre çocukların zihinlerinin bizden farklı çalıştığı saptanmıştır. Onların beyin gelişimi devam ettiğinden ötürü beynin ön tarafındaki prefrontal korteks dediğimiz mantık bölgesi gelişmeyi sürdürmektedir. Bu nedenle yetişkinlerin istekleri ve bunu dile getirişi çocuklardan çok daha farklı olabiliyor. Bu doğrultuda çocuğun farklılıkları konusunda bilinçli olarak onun anlayacağı dilden kırmadan ve şefkatle yaklaşmanın yolları araştırılmalıdır. Çoğu ebeveynin yaptığı iletişim hatalarına değinerek bu iletişim hatalarını gidermek üzerine önerilerde bulunmak istedik.

1.    Şaka Yapmak Konusunda Dikkat

“Bu benim olsun mu?”, “Senin annen artık benim annem olsun. Artık benim bana ne!” gibi şakalarla çocukla iletişim kurmak doğru iletişim biçimi değildir. Çocukların daha mizah anlayışları gelişmediği için çocuklar bunu gerçek anlayacaktır. Gerçekten aldığınız şeyin ya da kişinin artık sizin olduğunuzu zannediyor çocuklar. Bu şakalardan sakınılmalı ve iletişime dahil edilmemelidir. Çocuğa çaktırmadan yanına gidip yakaladım seni deyip gıdıklamak gibi aktiviteler çocuk için uygun şakalardır. Bu durumda bile çocuk “Gıdıklama beni istemiyorum!” derse çocuğu serbest bırakmak gerekir.

2.    Çocuğunuzla Doğru İletişim: Kullanılan Cümlelerin Yapısına Dikkat

Çocukla konuşurken doğru iletişim için kullanılan dile dikkat edilmelidir. Çocuğu küçümsemek ve üsten bakacak bir dil kullanmak onu geri çekecektir ve sizinle bir şeyler paylaşmaktan sakınacaktır. Çocukların da yetişkinler gibi özel hissetmeye, dikkate alınmaya ve önemsenmeye ihtiyacı vardır. Onun sorunlarını küçümsemek olumsuz etkileyecektir. Onu yaşı kaç olursa olsun ciddiye almanız gerekir. Onun yaşlarındayken siz de aynı şeylere üzülebilir ve önemseyebilirdiniz. Çocuğu bu anlamda anlayabilmek gerekir. Ayrıca belli bir yaşa kadar çocuk olaylara daha duygusal yaklaşımlar sergileyebilir. Ergenlikten sonra oluşan beyin değişimiyle beraber yaklaşımı da değişecektir. Ergenlik dönemi bitene kadar sizin kadar mantıklı yaklaşımlarda bulunmasını beklememek gerekir.

Doğru iletişim için çocuğa sık sık onu anladığınızı belirtmeniz gerekir. İletişim kurarken göz temasıyla beraber kafa sallamak ve onaylamak bile küçük görünen ama önemli yaklaşımlardır. Onu anladığınızı ve onun yerinde olsaydınız kendinizin de buna üzüleceğinizi, benzeri hisler taşıyacağınızı belirtmek çocuğa iyi gelecek bir iletişim şeklidir. Bazen çocuklar tıpkı bizler gibi sorunları çözmek için değil yalnızca paylaşmak için anlatırlar. Ancak söz konusu annelik ve babalık olduğunda ebeveynler fazla kişisel algılayarak kendileri de aynı hisleri paylaşabilir ve durumu çözmek odaklı davranabilir. Ne olursa olsun ebeveyn olarak doğru iletişim adına çocuğun anlattıklarını size neden anlattığını anlamaya çalışın. Sorunu çözmek için mi derdini paylaşmak için mi? “Senin için ne yapabilirim?” demek mi gerekir yoksa “Anlıyorum.” Demek yeterli midir? İhtiyacı olan şeyi belirleyerek ona göre yaklaşımda bulunmak doğru iletişim için kritiktir. Doğru iletişim ve diğer konularda hakkında videolara erişmek için aba Psikoloji YouTube kanalına abone olabilirsiniz.