Sosyal bir varlık olan insanın yaşadığı çevre içerisinde kabul görmesi ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesinin yolu empati becerisine sahip olmasından geçiyor. Duygudaşlık veya eş duyum olarak da anılan empati, başkalarının duygu ve davranışlarındaki durumu anlayarak içselleştirme ve bağ kurma olarak tanımlanabilir. 

Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak olaylara onun gözünden bakmak, farklı bakış açılarına değer vermeyi öğrenmeyi ve etik davranmayı sağlıyor. Aile, arkadaş, okul ve iş gibi yaşamın her alanında başarılı olmanın da ön koşulu sayılan empati kurma yetisinin çocukluk döneminde kazanıldığı düşünülüyor. 

Empati duygusu gelişmiş çocuklar kendi kararlarını bağımsız bir şekilde alabilmeleri yanında akran baskısı veya madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklara karşı güçlü kalabiliyorlar. Anne babaların çocuklarına empati becerisi kazandırma yollarını sizin için derledik. 

Empatiyi Deneyimlemesini Sağlayın

Empati deneyimlenerek öğrenilen bir duygudur. Bu nedenle çocukların empati yapabilmesi için başkalarının duygularını anlaması ve bağ kurması gereklidir. Çocuğunuz bir arkadaşıyla sorun yaşadığında onun arkadaşının üzüntüsüne odaklanmasını sağlayın ve çocuğunuzdan arkadaşını iyi hissettirecek bir şey yapmasını isteyin. Bu sayede çocuğunuz empati yaparak bir problemin üstesinden gelebilme hissini tatmış olur. 

Çocuğunuzu Dinleyin

Çocuğunuza başkalarının duygularına önem vermeyi öğretmenin en iyi yolu önce onu dinlenmektir. Çocuğunuz bir olay hakkında konuşurken onu dikkatle dinlemeli ve nasıl hissettiğini sorarak onu önemsediğinizi göstermelisiniz. Gününün nasıl geçtiğini sormak, arkadaşları ile neler yaptığı veya okulda neler öğrendiği üzerine konuşmak çocuğunuzun kendi duygularını ifade edebilmeyi öğrenmesini sağlayacaktır. 

Empati Oyunları Oynayın

Empati kazandırmanın bir yolu da rol yapılan oyunlar oynamaktır. Ortak duygulara sahip olmak empati kazanmada etkilidir. Bir kâğıda çizeceğiniz farklı yüzler ile kızgınlık, öfke, sevinç gibi farklı hisseleri tahmin edebilirsiniz. Satranç gibi karşıdaki kişinin zihninden geçenleri anlamaya yönelik oyunlar da oldukça faydalıdır. Bunlara ek olarak birlikte okuduğunuz bir kitap veya izlediğiniz çizgi film karakterlerinin duyguları hakkında konuşmak da yararlı olacaktır. 

Duyguları Tanımlayın 

Çocuklar mutluluk ve üzgün olma duygularını erken yaşlardan itibaren bilseler de kırgınlık, korku ve gerginlik gibi diğer duyguları anlamlandırma da zorluk çekebiliyorlar. Bu nedenle çocukların duygusal değişimleri öğrenebilmeleri için duygularını anlamlandırmaları sağlanmalıdır. Kendi duygularını bilen çocuklar başkalarının hisselerini de kolayca tanıyabilirler. 

Rol Model Olun

Sosyal sorumluluk projelerinde görev alarak, ihtiyacı olanlara yardım ederek veya gönüllü çalışmalara katılarak çocuğunuza rol model olabilirsiniz. Empati bir süreçten meydana geldiğinden çocuğunuz sizden öğrendiği davranışları benimseyerek ileride kendisi de yapmak isteyecektir.

Kaynaklar

Empati İle İlgili Diğer Yazılarımız;