Ebeveynler, sadece çocuğun beslenmesi ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu kişiler değillerdir. Onlar aynı zamanda çocuğun hayattaki ilk eğitimcileri olma görevini de yürüten iki bireydir. Bu nedenle çocuklar öğrenme sürecinde çevrelerinde ilk karşılaştıkları kişiler olan anne ve babalarını rol model alarak hayata atılmaya başlarlar. Çevreye uyum sağlama sürecinde rol model almak oldukça önemlidir. Bu süreçte çocuklar, ebeveynlerinin konuşma tarzından, yürüyüşüne bir olaya verdiği tepkiden yemek yemesine kadar birçok fiziksel ve duygusal özelliklerini taklit ederler.
Çocuklar davranışları olumlu ve olumsuz olarak sınıflandıramadığı için onlar gözünde ebeveynlerinin her davranışı doğru kabul edilmektedir. Taklit etmek öğrenme işlevinin yanında çocuğun anne ve babası ile arasında bir bağ kurmasının da bir gereğidir. Genel olarak 1 yaş civarında başlayan taklit etme, yeni bir bilginin gözlenmesi, öğrenilmesi ve pratik yapılması adımlarından oluşur. Bu sayede taklit, çocukların dil yetisi ve sosyal beceriler kazanmalarını sağlar. Peki, bu sürecin olumlu geçmesi, çocukların fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler olmaları için anne babalar nelere dikkat etmelidir?
Açık İletişimi İlke Edinin
Güçlü ve açık bir iletişim aile üyeleri arasında saygı ve güvenin oluşmasını sağlar. Bu nedenle çocuklar olumsuz bir davranışta bulunduğunda bağırıp kızmak yerine onlarla konuşmak her zaman daha iyi sonuç verecektir. Ne istediğini bilen ve çocukları ile her konuda makul şekilde konuşabilen ebeveynler, çocuklarının da ileride kendilerini iyi ifade eden bireyler olmalarını sağlarlar.
Olumlu Geri Bildirimde Bulunun
Çocuklar iyi bir davranışı taklit ediyorsa, bu durumun kalıcı olması ve öğrenilmesi için olumlu geri bildirimler yapılmalıdır. Örnek ebeveyn tutumları olarak gülümsemek ya da çocuğa sevdiği bir yiyecek veya oyuncağı vererek ödüllendirmek onu motive edecektir.
Dürüst Olun
Çocuğunuzun yalan ile tanışmaması için ilk önce ebeveynlerin dürüst olması gerekiyor. Dürüstlük, çocukların sorumluluk almayı öğrenmelerini de sağlar. Örneğin; çocuğunuza parka gitmek, oyun oynamak gibi sözler verdiyseniz bahane üretmeden sözünüzde durmanız gerekir. Eğer önemli bir işiniz çıkar ve planınız değişirse bu durumu da mutlaka çocuğunuzla paylaşmalısınız.
Şiddeti Değil Saygıyı Öğretin
Ebeveyn olmak aynı zamanda sabırlı olmak demek. Ne kadar stres altında olsanız da çocuğunuz olumsuz bir davranışta bulunduğunda ona bağırmak veya vurmak hiçbir zaman doğru bir yöntem değildir. Unutulmamalıdır ki, kötü davranışlar hızlı öğrenilir. Bu nedenle saldırgan bireyler yetiştirmek yerine çocuklara hoşgörülü, saygılı ve anlayışlı olmanın önemi öğretilmelidir.
Kaynaklar