Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan bir çocuğa ebeveynlik yaparken farklı iletişim stratejilerine ihtiyaç duyabilirsiniz. İletişim, ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkide hayati önem taşır. Dikkat ya da duyusal açıdan zorluk yaşayan bir çocuk ile iletişim kurmak ise zaman zaman zor olabilir. Aşağıda DEHB’li çocuğunuzla iletişimi güçlendirmek için etkili stratejiler göreceksiniz.

Çocuğunuzun size dikkatini verdiği zamanları fark edin.

Çoğu insan duyulduğunu bilmek için göz teması beklentisi içine girer. Bununla birlikte, DEHB’li bir çocuğun zihni, diğer insanlara göre çok hızlı bir şekilde çalışır. Bu nedenle sizinle göz teması kurmayabilir veya göz temasını korumaya devam etmeyebilirler. Bu, dinlemedikleri anlamına gelmez. Tam tersine, birçok çocuk karşısındaki dinlerken farklı şeylerle ilgilenir. Çocuğunuzun size verdiği ipuçlarına dikkat edin ve size ne zaman dikkatini verdiğini keşfedin.

Kısa ve basit yönlendirmelerde bulunun.

Çocuklar kolayca bunalabilirler. Onlara bir şey öğretirken veya bir görevi yerine getirmelerini isterken, adım adım talimat verin. Ancak, tüm adımları bir kerede belirtmeyin. Onlara bir veya iki basit adım verin ve ardından her adım tamamlandığında bir diğerini söyleyin.

İletişim stratejileri oluşturun.

Çocuğunuzla iletişim kurmaya çalışırken yaratıcı olmanız gerekebilir. Örneğin, bir dinleme topu kullanabilirsiniz. Çocuğunuzdan sizi dinlerken topu tutmasını ve söz size geçtiğinde topu size vermesini isteyin. Çocuğunuzdan istediğiniz veya çocuğunuzun yapması gerekenleri belirtmek için görsel ipuçlarını da kullanabilirsiniz. Yatağın zamanı geldiğinde, onlara birlikte uyuduğu ayıcığı uzatabilirsiniz. Böylece birden fazla duyusuna hitap edebilirsiniz.

DEHB

Seçenek sunun.

Çocuklar ebeveynlerini, onlarla konuşmaktansa onlardan bir şey istediğinizi düşündüklerinde yok saymayı hızlı bir şekilde öğrenirler. Bununla birlikte, çocuğunuza bir seçenek sunduğunuzda, sizi dinlemesi daha kolay olur. Çoğunlukla kendilerini yavaşlatarak ve seçimleri tartmaya yönelirler. Böylece istedikleri kararı verebilirler. Örneğin, yatma saati geldiğinde “Yatma vakti geldi. Bu gece hangi pijamaları giymek istiyorsun – kırmızı olanlar mı yoksa mavi olanlar mı?” diye sorabilirsiniz.

Yumuşak konuşun ve sakin olun.

Sesinizi yükselttiğinizde, bu çocuğunuzu uyarabilir. Gerçekleştirmeye çalıştığınız şeylerin tam tersi bir sonuç verir, özellikle de çocuğunuz zaten heyecanlı veya kaygılıysa. Çocuğunuzla yumuşak bir ses tonuyla konuşun ve sakin olun. Çok fazla uyarıldıklarını düşünüyorsanız, uzaklaşın ve ilginç bulabilecekleri sessiz bir aktivite önerin. Bloklarla, renkli bir kule oluşturun veya bir bulmaca çözün. Sakinlik, onları olumlu yönde etkileyecektir.

Beklentilerinizi açıklayın.

Çocuğunuz kendilerinden ne beklendiğini ve ne beklenebileceğini bildiğinde, daha sakin ve uyumlu davranmaya yatkın hale gelir. Ödüllendirici olumlu davranış, gelecekteki işbirliğini de destekler.