Hepimiz ara sıra odaklanmak, hareketsiz oturmak veya dürtülerimizi kontrol etmekle alakalı zaman zaman mücadele ederiz. Ancak dikkat eksikliği veya dikkat eksikliğiyle birlikte hiperaktivite bozukluğu olan bireyler bu tür durumlarla her gün uğraşmaktadır. Dikkat eksikliği kişinin benlik saygısını, sosyal, ailesel, iş ve okulla ilgili ilişkilerini ve çalışma yeteneğini ciddi anlamda sekteye uğratabilir.
Neyse ki günümüzde geliştirilmiş tedaviler ve eğitim sayesinde bu tanıya sahip bireyler önemli gelişmeler kaydetmektedir.
Dikkat Eksikliği Nedir?
DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), insanların davranışlarını kontrol etmelerini ve / veya dikkat etmelerini zorlaştıran nörobiyolojik bir hastalıktır. Genellikle çocuklukta teşhis edilir ve sıklıkla erişkinliğe kadar sürer.
Dikkat Eksikliğini Belirtileri Nelerdir?
DEHB’nin birincil semptomları odaklanma zorlukları, hiperaktivite (aşırı aktivite) ve dürtüsellik (sonuçları düşünmeden hareket etmek). DEHB olduğundan şüphe duyduğunuz çocuğun davranışları aşırı olmalı, 7 yaşından önce ortaya çıkmalı ve hayatındaki en az iki önemli alanı ciddi anlamla etkilemelidir. Örneğin; derslerini ve arkadaşlık ilişkilerini.
Hiperaktivite Olmayan Dikkat Eksikliği
Dikkat eksikliği bozukluğu (DEB), eğitime katılma zorluğu, okul çalışmalarına odaklanma, ödevlere devam etme, talimatları takip etme, görevleri tamamlama ve sosyal etkileşim gibi çeşitli davranış sorunlarına neden olan nörolojik bir hastalıktır.
Dikkat Eksikliği Olan Çocukların Temel Karakteristikleri
Hiperaktivite bileşeni olmayan DEB’li çocuklar sınıf etkinliklerinde sıkılmış veya ilgisiz görünebilir. Hayallere dalmaya ya da unutkanlığa yatkın olabilir, yavaş tempoda çalışabilir ve görevlerini eksik şekilde tamamlayabilirler.
Dikkat Eksikliği Olan Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
DEB’u olan çocuklar yürütme işlevinde genellikle eksikliklere sahiptir: önceden düşünme ve planlama, dürtüleri kontrol etme ve görevleri tamamlama yeteneği gibi. Bu durumda, çocuğunuzun kademeli olarak kendi becerilerini edinmesini sağlarken yanında rehberlik etmeniz ve direktifleri sık sık tekrar etmeniz faydalı olacaktır.
DEB’na sahip olmanın çocuğunuz için de zorlayıcı ve sinir bozucu olduğunu kendinize sürekli hatırlatırsanız, olumlu, destekleyici yollarla cevap vermeniz çok daha kolay olacaktır. Sabır, merhamet ve bol destek DEB’li bir çocuğun en çok ihtiyaç duyacağı şeylerdir.
Olumlu Bir Tutum Sürdürün
Çocuğunuzun DEB’nun zorluklarını çözmesine yardımcı olmak için sahip olduğunuz en önemli araçlarınız olumlu tutumunuz ve sağduyunuzdur. Sakin olduğunuzda ve odaklandığınızda, çocuğunuzla bağlantı kurabilmeniz, onun da sakinleşmesine ve odaklanmasına yardımcı olmanız daha olası ve kolaydır.
References