Ergenlik dönemi, bireylerin bütün hayatında kalıcı izler bırakır. Kişinin kendini tanımaya başladığı çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenlik, her bir bireyin ileride nasıl biri olacağını belirleyen kritik bir dönemdir. Bu nedenle, ebeveynlerin bu dönemde çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğine dair problemlerin açığa çıkmasını beklemeden profesyonel destek alması ve çocukların en doğru şekilde yönlendirilmesi tavsiye edilir.
Çocuğunuzun erişkinliğe sağlıklı bir şekilde geçmesi için yardım almanız gerekip gerekmediğine karar veremediyseniz, çocuğunuzu bir süre gözlemlemekle işe başlayabilirsiniz. Ergenlik döneminin kendine has sancılarıyla zaten değişmekte olan çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini, sosyal ortamlardaki durumunu, tırnak yeme gibi davranışları olup olmadığını, odaklanma bozukluklarının sıklığını, hareketlilik seviyesini ve uyku düzenini gözlemlemek faydalı sonuçlar verebilir.
Bazen çok önemsemediğiniz ya da ergenlik sebebiyle var olduğunu düşündüğünüz duyu ve davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar bir probleme işaret edebileceği gibi gerçekten ergenlik dönemine has durumlar da olabilir. Burada önemli olan bu durumun çocuğunuzu nasıl etkilediği. Sosyal ve bilişsel becerilerinde bir düşüş olduğunu düşünüyor musunuz? Sorun yaratacak derecede içine kapanık hale mi geldi? Size ya da kendisine zarar verecek kadar agresif davranıyor mu? Travma yaratmış olabilecek bir deneyim mi yaşadı? Akranlarına kıyasla herhangi bir alanda başarısız performans mı sergiliyor?
Gözlemleriniz ergen çocuğunuzun sorun yaşıyor olma ihtimalini düşündürüyorsa hiç zaman kaybetmeden profesyonel bir destek alın. Ergenlikte ihmal edilen problemler bireylerde ömür boyu özgüven eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, kaygı bozukluğu, öfke kontrolsüzlüğüne dönüşebilir.
Aile bireyleri, arkadaşlar ya da çevresindeki hayvanlardan birinin ölümü, boşanma, taşınma gibi önemli olaylar, suistimal, travma, büyük bir hastalık ergenlerde de yetişkinlerde olduğu gibi strese sebep olarak duygu ve davranış bozukluğuna yol açabilir. Bu durum akademik ve sosyal açıdan çocukların gelişimini olumsuz olarak etkiler. Çocuğunuz yetişkin olarak kabul edildiği yaşa geldiğinde gelişimini henüz tamamlamamış olabilir. Pek çok sorun küçük yaşlarda ortaya çıksa bile kaç yaşında olursa olsun çocuğunuzu sürekli olarak gözlemleyin. Yaşına göre beklenen gelişimleri hakkında bilgi edinin ve şüpheye düştüğünüz her anda bir uzmana danışmakta gecikmeyin.
Danışmanlarımızdan Bilgi Alın
Formu doldurun uzmanlarımız sizinle iletişime geçsin.