Sonbaharın yaşanmasıyla beraber kışa geçiş zamanlarında yaşanılan ve insanları genelde mutsuzluğa, depresyona iten Kış Depresyonu  Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Kurtulmanın Yolları nı sizinle beraber inceleyelim.

Kış Depresyonu Nedir?

Özellikle kış mevsiminde görülen, halsizlik, yoğun uyku isteği, iştahsızlık, mutsuzluk ve sürekli hüzünlü hissetme olarak tanımlayabiliriz. Yapılan araştırmalara göre hava durumları insanların duygu durumlarını etkilemekte. Her ne kadar bahar aylarında sürekli mutlu ve enerjik isek, yazın sürekli aşık oluyor isek kış aylarının da etkileri kendi içinde farklıdır.

Havanın sürekli kapalı, karanlık ve kasvetli olması insanların uyku dengelerinin bozulmasına, yeme alışkanlıklarının değişmesine hatta duygu durumlarının değişmesine bile neden olmakta. Kadınlar, erkeklere oranla çok fazla etkilendiği ön görülmekte ve ciddi sayıda kadının kış depresyonu yaşadığını, bunu atlatabilmek için psikolojik yardım almak istedikleri bilinmektedir.

Eğer yaşadığınız mutsuzluk süresi 2-3 haftayı aşıyor ise kış depresyonu yaşıyorsunuz diyebiliriz. Havanın kapalı olması ve vücutta salgılanan seratonin hormonunun daha az salgılanmasından dolayı insanlar kendini mutsuz ve depresyonda hissedebilir.

Kış Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Duygu Durumu: Herhangi bir olay olmasa bile sürekli üzgün hissetme. Yaşanılan tüm olaylar mutsuz yaklaşma.

Halsizlik: Sosyal aktivitelerden kaçınma, yorgunluk ve sürekli uyuma isteği. Spor yapamama ve fiziksel aktiviteleri erteleme.

Yalnızlık: Depresyonda olan her insan gibi yalnız kalma isteği, kalabalığa karışmama gibi duygular yaşanabilir.

Sinir: Bazı insanlarda bu depresyon süreci sinire de neden olabilir. Olaylar karşısında sinirli tepki verme sürekli gergin ve mutsuz bir duyguya sahip olabilirsiniz.

Öz Güvensiz Hissetme: Bu süreç içerisinde yeme alışkanlıklarının değişmesi, aktivitelerden kaçınma sonucu bireyler kilo alır. Giydiklerinin yakışmaması ve kilo aldığını hisseden bireylerin kendisine karşı öz güveni zedelenir.

Anksiyete: Süreç boyunca sürekli kaygı ve korku hali depreşebilir. Her konuda gereğinden fazla duyarlı olabilirsiniz. Bazı bireylerde ise bu durum tam tersi olur ve dünya yansa umurunda olmayacak şekilde umursamaz olabilir.

Cinsel İsteksizlik: Bireyin kendini mutsuz hissetmesi, kilo alması sonucu kendine olan öz güveni zedelenir. Kendini iyi hissetmediği ve kendi ile barışamadığı için de cinsel isteksizlik duyabilir.

Konsantrasyon Bozukluğu: Okulda, işte veya evdeyseniz yapmak zorunda olduğunu iş üzerinde yoğunlaşmanız her zamankinden daha zor olacaktır. Kış depresyonu süresince konsantre olmakta ve elinizdeki işi tamamlamakta güçlük çekersiniz.

Kış Depresyonundan Kurtulma Yolları

Gün Işığından Yararlanın: Güne erken başlamak sağlıklı olduğu kadar sizi dinç de tutan bir şeydir. Güneşli günlerde öğle saatlerinde dışarı çıkmayı ihmal etmeyin.

Mutlu Eden Öğünler: Sizin mutlu eden yiyecekleri ara öğünlerinize koyabilir ya da kendinizi ödüllendirmeniz için porsiyonlarına dikkat ederek güzel bir kaçamak yapabilirsiniz.

Egzersiz Yapın: Eğer sürekli olarak spor yapıyorsanız bu sizin için daha kolay bir kurtulma yolu olabilir. Fakat daha önce egzersiz veya spor yapmayan bireyler için hayatına yeni bir şey katmanın ilk adımlarından biri olarak değerlendirebilir. Haftada 3 gün düzenli spora başlayın. Hızlı akan kan akışınız sizi mutlu edecek ve sağlıklı hissedeceksiniz.

Kısa Tatiller Organize Edin: Yaşadığınız şehrin içinde ya da yakın yerlerinde bir hafta sonu tatili hiç de kötü bir fikir değil. Günlük monotonluğunuzu kırmak için değerlendirebilirsiniz.

Akşam Planlarınızı Çoğaltın: Sizi en çok tanıyan ve sizin zaman geçirmekten hoşlandığınız arkadaşlarınızla en sevdiğiniz planı yapsanız… Bowling? Karaoke? Sinema? Yapılacak çok şey var. Eğlenceli bir akşam planı sizi her zaman sağlıklı tutar.