LGS hazırlık süreci yalnızca öğrencilerin yaşadığı bir süreç değildir. Öğrencinin ailesi de bu süreçte sınavın etkilerini hissetmektedir. Bu nedenle sınav sürecinin aile ile birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi LGS sınavı liselere girişte uygulanan özel bir sınavdır. Sınav iki farklı oturumdan oluşmaktadır. Okul puanı ile yerleşmek istemeyen öğrencilerin LGS sınavına girerek sınavdan iyi bir puan almaları gerekmektedir.
Hazırlık aşamasında öğrencilerde görülebilen sınav stresi ve birtakım kaygılar, sınavın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle sınavın hazırlık aşamasında anne ve babalara bazı öneriler sunmak faydalı sonuçlar sağlayabilir. LGS sınavı yalnızca bilgi birikimini ölçen bir sınav olmadığı için bu sürecin psikolojik yönünün bulunduğu da unutulmamalıdır.
LGS Hazırlık Süreci İçin Anne ve Babalara Neler Söylenebilir?
LGS hazırlık süreci öğrencilerle birlikte anne ve babaların da iştirak ettikleri zorlu bir süreç sayılabilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımları biraz farklı olmalıdır. Bazen iyi niyetle söylenen sözler çocuklarda olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Anne ve babaların çocuklarını motive etmek için kullandıkları cümlelere dikkat etmeleri önemlidir. Yanlış kurulan cümlelerin çocuktaki olumsuz etkileri sınav anında dahi ortaya çıkabilir. Anne ve babalar bu süreçte şu hususlara özellikle dikkat etmelidir:
- Sınavın bir ölüm kalım durumu olmadığı anlaşılmalı ve çocuğa bu yönde konuşmalar yapılmalıdır,
- Her sınavın bir fırsat olduğu bilinmeli, kaçan bir fırsatın başka fırsatlarla telafi edilebileceği unutulmamalıdır,
- Sınava giderken sınava girecek çocuklarla aşırı bir vedalaşma eylemine kesinlikle gerek yoktur,
- Çocukların sınav öncesi uyku saatleri değiştirilmemeli, sınav günü kahvaltısı ise standardın dışında hazırlanmamalıdır,
- Sınava yönelik ‘sana güveniyorum, kesinlikle yapacaksın’ tarzı cümlelerden kaçınılmalıdır.
Bu Süreçte Öğrenciler Nelere Dikkat Etmeli?
Bu süreçte öğrencilere verilebilecek en önemli tavsiye sınav bitene kadar sakinliklerini korumaları olacaktır. Sınav gününe kadar ders çalışmak isteyen öğrenciler, kendilerini çok yormadan istedikleri gibi ders çalışabilirler. Ancak sınava az bir zaman kaldığında yeni bir konu öğrenmek yerine çözümlü ya da çıkmış sorulara göz atmak daha verimli olabilir. Bu aşamada sınav kaygısının olumsuz fiziksel etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. Sınav kaygısı ya da stresi nedeniyle baş edilemeyecek durumlarla karşılaşan öğrencilerin psikolojik destek için durumu anne ve babalarına anlatmaları gerekmektedir.
LGS hazırlık süreci zorlu bir süreçtir. Bu süreçte destek almak için aba Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlar hakkında bilgi almak için aba Yurt Dışı YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Sınav süreci ile ilgili hazırlanmış videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.