Konu çocuklara geldiğinde, gösterilmesi gereken özen katbekat artıyor. Çocuklarla iletişim kurmak yetişkinler için zaman zaman zorlaşırken, bu durumda çocuklar hikayenin anlaşılmamış veya kendini ifade edememiş kahramanları olabiliyor. Peki, çocuklarla kurulabilecek ortak bir dil yok mu? Elbette var. Çocukların kendilerini en rahat ifade edebildikleri ortam oyunlarıdır. Bu yazının asıl konusu olan oyun terapisinden bahsetmeye başlarken bunun önemli bir bilgi olduğu kanısındayız.
Oyun terapisi nedir?
Oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel işleve oyun terapisi denir. Oyun terapistleri, çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar ve böylece çocukları istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirirler. Terapi sırasında, duygusal problemleri ifade etmelerine yardımcı olan çeşitli oyuncaklar kullanılır ve çocukların hayal güçleri esas alınır.
Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden farklıdır. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkün olur.
Oyun terapisi hangi durumlarda yardımcı olabilir?
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Anksiyete/Endişe
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
- Impulsivite/dürtüsellik
- Okuma bozuklukları
- Sosyal içe kapanıklılık
- Güven eksikliği/depresyon
- Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları
- Boşanma sonrası adaptasyon sorunları
Oyun terapisinin faydaları nelerdir?
Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir. Terapi ile başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edeceklerini öğrenirler. En çok uygulanan teknik ise rol oyunlarıdır. Diğer taraftan 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendini ifade etmede daha küçüklere göre daha rahattır. Bu nedenle oyun terapisine 6 yaş üzeri çocuklarda konuşmalar da eklenebilir.
Rol oyunları aracılığıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Çocuklar bu sayede negatif duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler.
Oyun terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir. Baş etmekte sorun yaşadıkları duygularını, oyun sırasında yeniden yaşayarak bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulurlar. Böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilirler.