Sınav stresi nasıl geçer konusunda özellikle SAT sınavına duyulan sınav stresine odaklanmak istedik. Çünkü öğrencilerin SAT sınavı yerine girebilecekleri aynı nitelikte bir sınav bulunmamaktadır. Lisans eğitimini ABD’de almak isteyen öğrenciler için SAT önemli bir sınavdır. SAT’den iyi bir not almak üniversiteye girmeyi kolaylaştıracaktır. SAT özel bir sınav olduğu için haliyle lise son öğrencilerimiz SAT söz konusu olduğunda iki katı daha fazla stres oluyorlar. SAT sınavı için stresinizi azaltmak adına bazı taktikler verdiğimiz blog yazısı kaygılarınızın azalmasıyla beraber sınavda daha da başarılı olmanızı sağlayacaktır.
İngilizce Konuşmayı Alışkanlık Haline Getirin
Beyin araştırmaları sonucunda yabancı bir dili kullanırken beynimizin kendi dilimizi kullandığımızdan farklı bir alanının kullanıldığı bulunmuştur. “SAT sınav stresi nasıl geçer?” sorusunun en büyük cevabı burada saklıdır. Özellikle farklı bir dilden sınav olunduğu için öğrenciler iki katı daha fazla heyecanlanabiliyor. Eğer İngilizce Türkçe kadar sık ve aktif kullanılmıyorsa da beyin donma tepkisi verebiliyor ya da İngilizce’yi süreçlendirirken yavaşlayabiliyor. Çünkü İngilizce, anadilimiz olan Türkçe kadar otomatikleşmemiştir. Dilin farklı olmasının getirdiği kaygı ve stres yaklaşımından kurtulmak adına İngilizce’yi otomatik hale getirmek etkili bir yöntem olacaktır. Sıklıkla etrafınızda İngilizce bilenlerle İngilizce konuşun. İngilizce’yi günlük hayatınızda bir alışkanlık haline getirin. İngilizce okumalar yapın. İngilizce günlük tutun.
SAT Sınav Stresi Nasıl Geçer? Sınava Bakış Açınızı Değiştirin
Yazımızın başında söz ettiğimiz gibi özellikle SAT için sınav stresi nasıl geçer üzerinde durmamızın nedeni sınavın özel bir sınav olmasıdır. SAT’ da istenilen başarıya ulaşılamayınca eşleniği başka bir sınava girmek mümkün değildir. Bu da öğrencilerin kaygısını iki katı haline getirmektedir. Sınavı ölüm kalım meselesi olarak gören öğrenciler sınavın sonuçlarından korkmaktan sınava odaklanma problemi yaşamaktadırlar. Sınava olan bakış açışını değiştirmek sınav anında başarılı olmayı beraberinde getirecektir. Evet, başarısızda olabilirsiniz. Çünkü başarı maalesef çalışmakla doğru orantılı değildir ve sınav bir anlık performansa bağlıdır. Bazen sınav anında beklenmedik soruların çıkması ya da sınava yakın dönemde hayatınızda beklenmedik olayların olması sınav başarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Yeterince çalıştıktan sonra sizin elinizde olmayan faktörler de sizi etkileyebilir. Bu nedenle “SAT sınav stresi nasıl geçer?” sorusuna yönelik mutlaka bir B planı yapmaya çalışın. Yurt dışında istediğiniz üniversitede okumak adına SAT sınavına elinizden geldiği kadar çalışın. Ancak tek seçeneğinizin yurt dışında okumak olmadığını da aklınızda bulundurun. Mutlaka Türkiye’deki üniversite yerleştirme sınavlarına da B planı olarak girin. Yurt dışında okumayı daha çok isteseniz dahi elinizde böyle bir alternatif 2. seçeneğin olduğunu bilmek stresinizi azaltacaktır. Bunun dışında her şeyden öte hangi üniversiteyi kazanırsanız kazanın başarılı kişi her zaman başarılarını gözler önüne sermenin yolunu bulacaktır. Sınav başarınıza değil kişisel başarınıza ve azminize güvenin.