Şüphesiz ki üniversite seçimi, eğitim hayatına dair verilecek kararlar arasında en önemlilerinden biri. Eğitim hayatının türlü zorluklarla dolu olması, öğrencilerin zaman zaman tercihlerinde çok da seçici olmamalarına, başarma ve yola devam düşüncesine daha çok ağırlık vermelerine neden olabilir ancak yapılacak seçimlerle geleceğin şekillenecek ve de bu kararın kişiye bir takım sorumluklar yükleyecek olması da unutulmamalı. Bu yüzden doğru bir kariyer planlamasının ilk adımı da doğru üniversiteyi seçmekten geliyor.
Tercih aşamasındaki öğrencilerin gerekli araştırmaları yaparken aşağıdaki 5 önemli soruyu cevaplamaları ve yola ona göre devam etmeleri çok önemli.
Hangi Bölümü Tercih Etmeliyim?
Üniversite tercih döneminde verilecek en önemli karar kesinlikle bölüm seçimi. Üniversiteye kadar alınan eğitimin ilgi ve yetenekler açısından seçim gerektirmeyen bir dönem olması, bu tercihin daha da kritik bir hal almasına neden oluyor. Çünkü eğitimin ve de daha önemlisi kariyerin temeli tam da bu noktada atılıyor.
Doğru tercih için ilgi duyulan konulara yakın bölümleri araştırmak ve bu bölümlerin yetenekler ile uyuşup uyuşmadığını görmek gerekli. İlgi alanlarını listeleyip bunlarla örtüşen derslerin verildiği üniversiteleri inceleme altına almak iyi bir başlangıç olabilir. Bu bölümlerde anılmaya değer bir başarısı olan üniversiteler, bu ilgi ve yeteneklerin ileride daha da güçlenmesini ve severek yapılan bir mesleğe sahip olunmasını sağlayabilir.
Tercih Listemdeki Üniversiteler İlgi ve Yeteneklerime Karşılık Verebiliyor mu?
Ülkemizde ve dünyada artık hemen hemen tüm üniversiteler, çeşitli bölümlerde eğitim imkânı sunuyor. Ancak bu, tercih edilecek bölümün her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olduğu anlamına gelmiyor.
İlgi ve yeteneklere birebir karşılık verebilecek kurumu tespit edebilmek için üniversitenin ziyaret edilmesi, eğer ki böyle bir imkân varsa örnek ders içeriklerinin incelenmesi, bölüm öğretim görevlileriyle ilgili detaylı bilgi alınması ve mezunlarla iletişime geçerek merak edilenlerin sorulması bu konuda atılacak en doğru adımlar olabilir.
Üniversitenin Konumu Kişiliğime, Yaşam Şartlarıma Uygun mu?
Üniversitede alınacak eğitimin kalitesi kadar, konumunun yaşam şartlarınıza uygun olması, konaklama ve diğer ihtiyaçlar için gerekli imkânları sunması da çok önemli. Ulaşımın zor olduğu, maddi açıdan öğrencinin zorlanmasına ve sıkıntı çekmesine neden olacak kampüsler eğitim hayatının da olumsuz etkilenmesiyle sonuçlanacaktır. Bu yüzden en iyi şartları ya da uyum sağlanabilecek ortalama şartları sunan üniversite tercih listesinin başına alınmalı.
Bunlara ek olarak öğrencinin psikolojik ve kültürel anlamda kendini rahat hissedebileceği bir konumda olması da çok önemli. Üniversite hayatı sırasında değerlendirilebilecek yarı zamanlı iş imkânları da bu şartlara katkıda bulunabilir.
Üniversitenin konumunun, öğrencinin ihtiyaç duyduğu durumlarda sağlık hizmetlerine kolayca erişebilmesine elverişli olması da büyük bir avantajdır.
Sosyal İmkânlar Yeterli mi?
Yine eğitim kadar önemli olan bir başka nokta da sosyal imkânlar. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine hitap eden aktiviteler, sosyal gruplar ve topluluklara katılabilmesi hem kendi gelişimi hem de mutlu bir eğitim hayatı geçirmesi açısından önemli bir nokta. Öğrenciler üniversitelerin kampüslerinde bulunan kariyer gruplarından spor, müzik ekiplerine, gezi gruplarında destek topluluklarına kadar birçok imkândan faydalanabilir.
Mezuniyet Sonrasında da Destek Alabilecek miyim?
Öğrencinin üniversite olan tek bağı, eğitim süresi boyunca alacağı eğitimden ibaret değildir. Tercih edilen üniversite bir ömür boyu özgeçmişte yer alacak, yeri geldiğinde kariyer basamaklarında referans olabilecek bir konuma gelecektir.
Mezuniyet sonrası kurumun yeni mezuna sağlayacağı destek, iş hayatında atılan ilk adımlarda büyük bir fark yaratabilir. Bu destek, uzmanlık edinmek üzere alınabilecek mezuniyet sonrası programlardan olabileceği gibi, eski mezunların deneyimlerini ve iletişimde oldukları bağlantıları paylaştıkları topluluklardan da gelebilir.
Kaynakça: