Ergenlik Çağına Girerken…

Ergenlik, çocuğunuz için ve bir ebeveyn olarak sizler için de birçok değişikliği beraberinde getirir. Çocuğunuz artık çocukluktan yetişkinliğe geçiyor ve bununla beraber fiziksel, psikolojik ve duygusal değişimlerden de geçiyor. İnsan gelişiminde önemli yerleri olan böyle zamanlarda anne babalar da en iyi şekilde nasıl destekleyecekleri konusunda şüphelere düşebiliyor.

Ergenlik aslında sadece her çocuğun yaşadığı bir dizi doğal değişiklikten ibarettir. Bazı çocuklar bu değişikliklerle uğraşırken, bazıları da bütün bunlardan hiç endişe duymadan geçirmektedir. Çocukların yalnızca küçük bir yüzdesi, gelişimlerinin bu aşamasını aşırı kargaşalı şekilde atlatırlar.

Ergenlik Dönemindeki Bir Çocuktan Neler Beklemeliyiz?

Ergenlikteki değişiklikleri en kabaca haliyle fiziksel, cinsel, sosyal ve duygusal değişiklikler olarak kategorize edebiliriz. Ergenlik, çocuğun beynindeki değişikliklerle birlikte kızlarda yumurtalıklarda ve oğlanlarda testislerde seks hormonlarının salınmasına sebebiyet verdiğinde başlar. Bu değişiklikler genellikle kızlarda 10 veya 11 yaşlarında, erkeklerde ise 11 ila 13 yaşlarında ortaya çıkmaya başlar. Ancak bazı durumlarda veya bazı toplumlarda ergenliğe daha erken girmek de mümkün olabiliyor. Bu durumun birçok farklı sebebi olabilir; genetik, çevresel faktörler ve beslenme gibi. 

Öte yandan çocuğun ergenlik dönemini ne kadar süre yaşayacağını ise tam olarak kestiremeyebilirsiniz. Yani bitiş tarihi olan bir durum değildir. 18 aydan başlayıp 5 yıla kadar sürebilir. Genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları ve diğer sosyal faktörler ergenlik çağının ne zaman başlayıp ne kadar süreceğini belirler

Sosyal ve Duygusal Olarak Ergenlerden Neler Beklemeliyiz?

Ani ruh hali değişiklikleri ve enerji seviyesi değişimleri, ergenliğin normal parçalarıdır; bağımsızlıklarını ilan etmek isterler ve bu konuda diretirler ancak aynı zamanda anne baba desteğine de çok ihtiyaç duyalar.

Çocuğunuz yeni dostluklar ve deneyimlerle birlikte kendi öz kimliğini inşa etmeye başlayacak. Mevcut arkadaşlıklarını nasıl yöneteceğiyle ilgili zorluklarla karşılaşacaktır. Ayrıca cinselliklerini keşfedecek ve romantik ilişkilenmelere adım atmak isteyecektir. Aslında her yetişkin bireyin de istediği gibi ergen çocuğunuzda anlayışla karşılanmak ve yargılanmamak ister. 

Çocuğunuz ayrıca nasıl göründüğüne ve yeni vücut değişimlerine karşı da duyarlı hale gelebilir. Gizlilik ve kişisel alan konusu onlar için çok önemli bir mesele haline gelebilir. Bu durumda onların kişisel alanlarına saygı duymalı ve alan açmalısınız. Özel hayatlarına çok müdahale etmeden ama aynı zamanda yanında olduğunuzu ona hissettirecek bir tutum edinebilirsiniz.

References