Howard Gardner’in Geliştirdiği Çoklu Zeka Testi Nedir?
Bir psikolog olan Howard Gardner, “Frames of Mind” (1983) adlı kitabında ilk kez bahsettiği çoklu zeka teorisini geliştirdi. Teori, zekanın tek bir ölçüm birimi olmadığını, bunun yerine çoklu katmanları olduğunu söylüyor. Aslında birçoğumuz için mantıklı bir durum. Herkes her konuda usta olamaz veya böyle insanlardan çok fazla yok. Bazıları matematik sihirbazları olabilir ancak sanattan hiç anlamazlar. Belirli bir konuda iyi olmadığımız akıllı veya zeki olmadığımız anlamına gelmez.
Gardner, herkeste sekiz tür zeka çeşidi olduğunu ve hatta orada daha fazla zeka katmanları olduğunu ileri sürdü.
Gardner’a Göre Çoklu Zeka Çeşitleri
Gardner’a göre kişi belirli bir zeka türünde beceri gösteriyorsa bu zeka türüne tek başına odaklanmamalıdır. Diğer zeka türlerini de geliştirmeye çalışmak için çaba sarf etmelidir fakat aynı zamanda en iyi performans gösterdiği alanı da beslemelidir.
Müzikal Zeka
Birçoğumuzun hayatında müzik notalarından, bestelerden, harmoniden ve uyumdan anlayan o kişiye rastlayabiliriz. Böyle kişiler şarkı söylemede, enstrümanları kolaylıkla öğrenmede, notaları okuyabilmede ve beste yapabilmede oldukça yeteneklilerdir.
Görsel Uzamsal
Bu zeka türü zihninizde bir resim çizme yeteneğinizle ilgilidir. En çok satan bilim kurgu yazarları, zihninde bir resim çizip çok iyi bir şekilde kağıda çevirebildikleri için büyük bir uzamsal yargıya sahip olanlardır. Ayrıca, mucitler icatlarını gözlerinin önüne kolay bir şekilde getirebilir ve bu da onların daha da ilerlemesine olanak sağlar.
Sözel Dilbilim
Sözel zekası yüksek olanlar kelimelerle arası mükemmel olanlardır. Hangi kelimeleri doğru zamanda kullanacaklarını bilirler ve ayrıca kelimeleri ezberleyebilirler. Söylediklerinizi hiç unutamayan bir arkadaşınız oldu mu? Sözel-dilbilimsel kategoride iyi olabilirler.
Mantıksal Matematik
Bu zeka türünde becerikli olan kişiler matematikte iyi olmaktan daha fazlasını yaparlar. Yüksek eleştirel düşünme becerisine sahip, mantık ve matematiği iyi bir şekilde harmanlayan kişilerdir.
Bedensel-Kinestetik Zeka
Yüksek bedensel zeka seviyesine sahip olanlar fiziksellik gerektiren her konuda iyilerdir. Başarılı sporcular bu zeka türü için örnek verilebilir.
Kişiler-Arası Zeka Türü
Bunlar dışa dönük olan kişilerdir ve grup çalışmalarında iyi çalışabilen insanlardır. Başkalarının ruh hallerini ve duygularını okuyabilirler.
İçsel Zeka Türü
Bu kişilerin öz farkındalığı yüksektir. Zayıf yönlerini tanıyabilir, bir duruma nasıl tepki vereceklerini bilir ve eylemlerini uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere ayrıntılı olarak planlar ve harekete geçerler.
References