Çocuk Gibi Düşenebilmek…

Çocuklar dünyayı ebeveynlerin davranışlarından oldukça farklı algılarlar. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını gerçekten karşılamak ve bir ebeveyn olarak ona en iyisini sunmak için bir ebeveynin çocuğunun etrafında olan biteni nasıl algıladığını göz önünde bulundurması gerekir.

Çocukları Anlamak İçin Gözlem Çok Önemli

Çocuk psikolojisi hakkında bilgi edinmenin en basit, ama en etkili yollarından biri de gözlemdir. Çocuklarınızın ne yaptıklarına veya söylediklerine ilgi gösterin. Yemek yediklerinde, uyuduklarında veya oyundayken hareketlerini, ifadelerini ve mizaçlarını gözlemlemekte fayda var. 

Ancak her çocuğun biricik ve benzersiz olabileceğini ve her çocuğun gelişim hızının farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmaktan kaçının. Bu karşılaştırma hem anne babalara yetersiz hissettirir hem de çocuğun sağlıklı bir öz değer geliştirmesine engel olur.

Kendinize Çocukların Psikolojisini Anlamanıza Yardımcı Olabilecek Birkaç Soru Sorabilirsiniz

  • Çocuk en çok ne yapmaktan hoşlanır?
  • Hoşlanmadığı yemekleri yemek, erken uyumak veya ev ödevi yapmak gibi hoşlanmadığı bir şeyi yapması gerektiğinde nasıl tepki veriyor?
  • Ne kadar sosyal? Yeni şeyler paylaşmaya veya denemeye istekli mi?
  • Çocuğun çevresi ile tanışması ne kadar zaman alıyor? Ortamdaki değişikliklere uyum sağlayabiliyor mu?

Bu soruları cevaplarken çocuğu yargılamaktan kaçının. Sadece farkında olmak için gözlemlemek daha iyi çıkarımlar yapmanızı sağlar.

Dinleyin; Çocuklarının Size Hikayelerini Anlatmasına İzin Verin

Konular açarak diyaloglar başlatmak iyidir, ancak çocuğunuzla sohbet ederken dinlemek de önemlidir. Çocuğunuzun konuşması için bir konuşma başlatın ve ardından kendilerini ifade etmeleri için onlara zaman tanıyın. Çocuklar dili yetişkinler gibi yetkin kullanamadığından hayal gücünden beslenerek konuşurlar. Bu yüzden kullandıkları kelimelere, imgelere ve sözel olmayan ipuçlarına dikkat etmelisiniz.

Odaklanmanız Gereken Birkaç İpucu;

Ton: Bir kelimeyi veya ifadeyi vurgulamaları ve bunu yaparken kullandıkları ses tonu size nasıl hissettiğiyle alakalı ipucu verir.

İfadeler: Bu size nasıl hissettiklerini anlamada yardımcı olur. Sevdikleri, korktukları veya onları strese sokan konularla ilgili konuşurken ifadelerine dikkat edin.

Beden Dili: Ne sıklıkla göz teması kurduğuna, ellerine ve beden duruşunu nasıl kullandığına dikkat edin.

Doğru Soruları Sorun

Çocuğunuzun konuşmasını istiyorsanız, doğru soruları sormanız gerekir. Çocuğu ayrıntıları paylaşmaya teşvik edecek açık uçlu sorular sorarak konuşmaları başlatabilirsiniz. “evet” ya da “hayır” cevaplı sorular yerine “bununla ilgili ne düşünüyorsun” gibi sorular sorabilirsiniz.

References