Çocuklar ve yetişkinler dünyayı farklı görürler.

Yetişkinlerin aksine, çocuklar bilgileri duyularından ayrı tutabilir ve bu nedenle görsel dünyayı farklı algılayabilirler. 12 yaşından küçük çocuklar, yetişkinler gibi dünyayı anlamlandırmak için farklı duyusal bilgileri birleştirmezler. Bu sadece görme ve ses gibi iki farklı duyuyu birleştirirken değil, aynı zamanda her iki göze kıyasla tek bir gözle bir manzaraya bakarken beynin aldığı farklı bilgiler için de geçerlidir.

Bütün bunlar ise şunu ima eder; çocukların görsel dünyayla ilgili deneyimlerinin yetişkinlerden çok farklı olduğunu…

Etrafımızda olan biteni anlamlandırmak için duyularımıza güveniriz.

Dünyayı anlamlandırmak için birçok farklı bilgiye güveniyoruz. Edindiğimiz bilgiyi farklı duyularla birleştirmenin bir yararı da orada ne olduğunu tek bir duyu kullanarak belirlemektense birçok duyuyu kullanarak daha doğru belirleyebilmemizdir.

Çocuklar fantezi dünyasında yaşarlar.

Belli bir yaşa kadar, küçük çocuklar bir hayal ile gerçek arasındaki farkı göremezler. Bu yüzden düşündükleri veya hayal ettikleri şeylerin gerçekten olduklarına nerdeyse emindirler. Yine de eğer bir çocuk gerçekten bir şey yaptığını söylüyorsa dediklerini dikkate almakta fayda var. Çocuklarla yapılan birçok test, küçük bir çocuğun algısına göre kurgu ile gerçeklik arasında çok ince bir çizgi olduğunu göstermektedir. Çünkü hala hangi bilginin doğru ve hangisinin yanlış olduğunu kavrayamamaktadırlar.

Soyut düşünce küçük yaşlarda gelişmemiştir.

11 yaşından küçük çocukların sadece şu anki gerçekliği düşünebildiği ve soyut düşünemediği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu yüzdendir ki çocuklar anda kalırlar ve anı yaşarlar. Öncesi ve sonrası olmadan tam olarak şimdiki zamanda deneyim edinirler. Bir oyuncak yüzünden kavga eden çocukların beş dakika sonra hiçbir şey olmamış gibi oynamaya devam etmesi buna güzel bir örnektir.

Nesnelerin kalıcılığı meselesi

Belirli bir yaşın altındaki çocuklar göremedikleri bir nesnenin sonsuza dek ortadan kaybolduğuna inanırlar.

Bir psikolog olan Jean Piaget, nesnelerin kalıcılığı hakkında bir teori geliştirdi ve bir nesnenin görüş alanımızın ötesindeki varlığının bilgisinin yaşla birlikte olduğunu kanıtladı. Küçük bir çocuk, göremedikleri nesnenin artık var olmaya devam ettiğini kavramayacak kadar tecrübesizdi

Çocuklarda Öz-Farkındalık Nedir?

Öz-farkındalık  güçlü ve zayıf yönlerimiz hakkında bir anlayışımız olması demektir. Bu süper bir güç değildir; bu edinilebilen ve geliştirilebilen bir şeydir. Güçlü bir kişisel farkındalık duygusu geliştiren çocuklar, eylemlerinin başkaları tarafından nasıl algılandığını anlarlar, ne zaman güçlü olduklarını bilirler, ne zaman geri çekileceklerini bilirler ve gelişmeleri gereken alanları keşfederek ona göre hareket ederler.

References.

The Five Stages of Self-Awareness Explain What Babies See in the Mirror

https://www.ucl.ac.uk/news/2010/sep/children-and-adults-see-world-differently

Perception and Play: How Children View the World

https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/9-theories-that-prove-children-see-the-world-differently-than-adults-do-484510/

.