Çocuk gelişimi konusunda tüm ezberleri bozan psikanalizin kurucusu Sigmund Freud çocuğun oyun oynarken “dünyasında yer alanları kendisini mutlu edecek yeni bir biçimde yeniden düzenlediğini” söyler. Belki hiçbir oyun küçük renkli parçaları birbirine tutturup yeni dünyalar yarattığımız o oyun kadar Freud’u haklı çıkarmayacaktır – evet bildiniz, Lego’dan bahsediyoruz. Hepimiz o mavi yuvarlak parçayı şu yeşil küple birleştirip yeni evler yaratmanın ne kadar eğlenceli olduğunu biliriz ama Lego’nun çocuk eğitimindeki öneminin farkında mıyız?

Lego’nun yakınlarda Japonya’da yaptığı bir araştırma bu keyifli oyunun bireysel gelişimimizde önemli bir rol oynadığına dair veriler sunuyor. Japonya’nın en saygın altı üniversitesinden mezun yüz kişiyle yapılan araştırma görüşülenlerin yüzde 60’tan fazlasının çocukluğunda Lego oynadığını, bunlarınsa yüzde 92’sinin oyunda talimatlara bakmadan, kendi yöntemleriyle ilerlediğini ortaya koyuyor. Görüşülenler ayrıca Lego deneyimlerinin profesyonel hayatlarında yaratıcılıklarını tetiklediğini, mekân algılarını kuvvetlendirdiğini ve dikkat toplama becerilerini geliştirdiğini ekliyor.

Çocukların-Eğitiminde-Lego-Neden-Önemli-

Peki bu oyun nasıl böyle etkiler yaratıyor olabilir? Her Lego oyunu yeni bir dünyanın tasarımını yapmayı ve bu tasarımı hayata geçirmeyi gerektirir. Bu aşamada çocuğun temel materyali belki o küçük renkli parçalardan ya da oyun talimatlarından da önce kendi hayal gücü ve yaratıcılığıdır. Ama hayal ettiğini gerçekleştirmek için çocuk bazı beceriler geliştirmelidir.

Lego iyi bir matematik öğretmenidir

Çünkü hesaplama yapmayı öğretir: Hayali kurulan evi bir parça ekleyerek mi yoksa çıkararak mı yapmak en iyisidir? Lego oynayan çocuk problemleri tanır, analiz eder ve çözer: Bazı parçalar birbirleriyle uyuşmayacaktır ama o ev bir şekilde yapılmalıdır. Lego’nun kendine has renkli dünyasıyla uğraşmak çocuğun görsel dünyasını da zenginleştirir: Hesap tuttuktan ve parçalar birleştikten sonra ortaya çıkan ev göze de güzel gözükmelidir.

Hayal gücüne güvenmek, hesaplama yapmak, sorunları görmek ve çözmek, kararlı olmak, zevk sahibi olmak… Güçlü bir bireyi tanımlayan tüm bu özellikler aynı zamanda çocuklukta Lego parçalarıyla geçirilen saatlerin sunduğu değerli armağanlar. Yeni dünyanın bugünün çocukları tarafından inşa edileceğini biliyoruz, öyle gözüküyor ki Lego oynayan çocuklar bu inşaya bir adım önce başlayacaklar.