Ailelerin İş Stresleri ile Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Uyumlanmaları

Ebeveyn çalışma stresinin aile bireyleri arasındaki etkileşimde olumsuz etkileri olabilir. Dolayısıyla çocukların ve ergenlerin durumlarında da etkileri gözlemlenebilir.  Etkiler direkt olduğu gibi dolaylı yoldan da çocuklara ulaşabilir. İş stresi ebeveynlerin aşırı yüklenmiş ve tükenmiş hissetmesine sebep olabilir. bu durum da daha sonra ebeveyn cocuk ilişkisini olumsuz etkiler. Daha az geçirilen zaman, daha az kaliteli çocuk-ebeveyn etkileşimi, daha negatif tutumlar olarak örnekler verebiliriz.

Ebeveyn iş stresi, çocukların psikolojik işleyişini doğrudan etkiliyor gibi görünmemektedir. Daha ziyade, ebeveynlerin iş deneyimleri, çocukların davranışlarını, ebeveynlerin işle ilgili hisleri üzerinden etkilemektedir.

Anne Babaların Stresi Çocukları Nasıl Etkiler?

Ebeveynler, çocuklarını evde ne kadar göründüklerine ve onları gerçekten dinledikleri konusunda yanılabilirler. Çocuğu olumsuzluklardan ve yetişkinlerden kaynaklanan problemlerden korumak için ebeveynin doğal içgüdüsüdür. Amerikan Psikoloji Derneği’nin Amerika’daki Stres araştırmasına göre, artan stres oranı yetişkinleri fiziksel ve zihinsel sağlıklarını etkilediğini bildirmektedir. Yetişkinlerin üçte biri ya da yüzde 33’ü uyku alışkanlıklarındaki değişiklikleri rapor ederken, yüzde 32’si baş ağrısını rapor ediyor ve yüzde 27’si stres nedeniyle konsantre olmadığına işaret ediyor.  Bunların genel olarak sebebi ise stres. Sadece bununla da kalmıyor, yetişkinlerin yüzde 47’si eşiyle ilişkilerinde sabrını kaybettiğini ve bağırdığını bildiriyor. yüzde 46’sı ise stres nedeniyle çocuklarıyla benzer şekilde ilişki kurduğunu söylüyor.

 Stres artık ne yazık ki hayatımızın bir parçası. Her aile farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle farklı derecelerde stres yaşarlar. Bununla birlikte, bu durumun üstesinden gelmek ve daha iyi başa çıkmak için ebeveyn stresini tetikleyen faktörlerden haberdar olunması önemlidir. Stres kaynaklarına ve çeşitlerine örnek vermek gerekirse; Zamansal sıkıntılar Finansal stres, Kariyer stresi Medeni / ilişkisel stres, Kişisel sağlık sorunları, Ailenizi etkileyen sağlık sorunları, Ebeveynlik sorumluluklarının paylaşılmaması, Kendinden şüphe ve belirsizlik. Tetikleyicilerinizi tanımak kadar önemli olan diğer bir şey ise ergenlerde ve çocuklarda stresin nasıl tezahür ettiğini anlayabilmektir. Bağırmak ve bunalmış hissetmek genelde ebeveynler sınırlarının sonuna geldiklerinde ortaya çıkan yüzeyse belirtileridir.

Semptomları iyi bilmek en doğru müdahaleyi bulmamızı sağlar. Fiziksel belirtiler: baş ağrısı, sindirim sorunları, sık veya uzun süreli soğuk algınlığı, yarış kalp, göğüs ağrısı veya baş dönmesi. Bilişsel belirtiler: yarış düşünceleri, hafıza problemleri veya yoğunlaşan zorluklar. Duygusal belirtiler: sürekli endişe, sinirlilik veya sarhoş hissetme, bunalmış veya izole. Davranışsal belirtiler: yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler, uyku bozukluğu, sosyal etkileşimden kaçınma veya erteleme

Referanslar

https://health.usnews.com/wellness/for-parents/articles/2017-04-21/how-parental-stress-negatively-affects-kids

http://www.psy.miami.edu/faculty/dmessinger/c_c/rsrcs/rdgs/peers_social_general/Crouter_workstress_childdjust.curdir2001.pdf