Spektrum bozukluğu olarak da adlandırılan otizm, doğumdan itibaren 3 sene içerisinde ortaya çıkıyor. Bireylerin yaşamları boyunca iletişim ve sosyal açıdan güçlükler çekmesine sebep olan otizm, buna karşın erken teşhis edilmesi durumunda yüzde 70’e kadar kontrol altına alınabiliyor.

Bu noktada ebeveynler, özellikle sosyal faaliyetler üzerinden çocuklarının gelişimlerini rahat bir şekilde izleyebilirler. Otizm konusunda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken belirtilere gelecek olursak; 24 aya kadar bir iki kelime dışında konuşma güçlüğü çekilmesi, göz teması kuramama, yaşıtlarına göre daha çekingen ve içe kapanık bir tavır sergileme gibi sosyal ögeler çerçevesinde şekillendiğini görmek mümkün.

Herhangi bir “kesin” tedavi modeli olmayan otizmde erken teşhis otizmin kontrol edilebilir bir seviyeye gelmesi bakımından büyük önem taşıyor. Dilerseniz otizm testleri arasında yer alan PEP-3’ü biraz yakından tanıyalım;

PEP-3, otizmli ve iletişimsel engelli çocukların gelişimsel yaşlarında 6 ay ile 7 yaş arasındaki becerilerini ve davranışlarını değerlendirmeye olanak sağlar. PEP-3’ten elde edilen profil düzensiz ve kendine has bir gelişmeyi, ortaya çıkan becerileri ve otistik davranış özelliklerini grafiksel olarak göstermektedir. 45 ila 90 dakika içinde uygulanan PEP-3, engelli küçük çocuklar için (3 ila 5 yaş arası) eğitim programlarına yardımcı olmak için bir değerlendirme aracına olan ihtiyacı karşılamaktadır ve özellikle yaşlı öğrencilerin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının (IEP’ler) planlanmasında çok büyük bir rol oynar.

PEP-3 için fonksiyon alanları, özellikle sosyal ve iletişim fonksiyonları alanında mevcut araştırma ve klinik endişeleri yansıtacak şekilde revize edildi. Test, 3 bileşik puan (İletişim, Motor ve Maladaptif Davranışlar) verir ve 10 Performans Testi içerir:

• Bilişsel Sözel / Preverbal

• Etkileyici Dil

• Alıcı Dil

• Net Motor

• Brüt Motor

• Görsel Motorlu İmitasyon

• Duygusal İfade

• Sosyal Karşılıklılık

• Karakteristik Motor Davranışları

• Karakteristik Sözel Davranışlar

PEP-3, ebeveyn veya bakıcıdan çocuğun gelişim düzeyini tahmin etmesini isteyen bir Bakıcı Raporu içermektedir. Rapor üç alt testten oluşur: Problem Davranışlar, Kişisel Öz Bakım ve Uyarlanabilir Davranış. Bu formun, öğretmenleri öğrencinin gelişimsel tutarsızlıklarına yönlendirmesine yardımcı olduğu ve uzmanlara kapsamlı ve eksiksiz planlama için gereken bilgileri sağladığı gösterilmiştir.

Raporda elde edilen veriler ışığında çocukların sosyal gelişimleri çok daha sağlıklı bir platform üzerine inşa edilebilir. Bu sayede çocuklar, hayatlarının kalan kısmını yüzde 70’lere varan oranla daha rahat bir şekilde sürdürebiliyorlar.

Bu sebeple çocuklarıyla ilgili herhangi bir otizm şüphesi yaşayan ebeveynlerin PEP-3 ya da diğer otizm testlerinden birini yapmaları çocuklarının geleceği açısından büyük bir öneme sahip.