Okul Öncesi Dönemde Testleri Nasıl Uygulamalıyız?

Standardize edilmiş testler, son birkaç yılda gittikçe popülerleşmekte olan konulardan bir tanesi. Çoğu ebeveyn, çocuklarının gerçek öğrenme ile güvenilir bir şekilde ilişkisi olmayan testlere dayanarak yargılandıkları konusunda gayet anlaşılır bir endişe duyuyor. Hem devlet okulları hem de özel okullar her eğitim öğretim yılında standartlaştırılmış değerlendirmeler veya testler kullanıyor.

Standardize edilmiş testler güvenilirlik ve tutarlılık açısından bizi en doğru sonuca götüren testlerdir. Testlerin içeriğiyle ve mevcut durumla bağlantısıyla kaygılanmak ne kadar normalse söz konusu testlerin nasıl, ne şekilde, hangi atmosferde ve kimler tarafından uygulandığı da bir o kadar kaygılandırıcı bir durum olabilir. Ve bu durum okul öncesi çağında bir çocuk için oldukça önemlidir.

Testi Uygulayan Kişiyle İlgili Olarak;

Doğru değerlendirme ve ölçme araçlarını seçme süreci ve bu testleri uygulama süreçleri her erken çocukluk programı için değişir. Yine de bazı prensipler ve yönergeler şöyle sıralanabilir;

  • Değerlendiricinin çocuğu yakından tanıması gerekir; Değerlendirmeyi yapan yetişkinin çocukla süregelen bir ilişkisi olmalıdır. En ideali testi uygulayan kişini eğitimci olmasıdır.
  • Gözlemler süreklilik ve çeşitlilik içermelidir; Kapsamlı bir değerlendirme için, söz konusu çocuğu çeşitli etkinlikler içindeyken gözlemlemek gerekir. çocuğun ilerlemesini tam olarak görebilmek için bu gözlem durumu en az 6 ay devam etmelidir.

Wiatt III Testi Nedir Nasıl Uygulanmalıdır?

Wechsler Bireysel Başarı Testi (WIAT-III), 4 ve 19 yaşları arasında veya 11 aylıktan okul öncesi yaşlarına kadar uygulanan bir testtir. Ergenlerin, yüksekokul öğrencilerinin ve genç yetişkinlerin başarılarını değerlendirmek için kapsamlı ve bireysel bir şekilde uygulanması gerekir.

Wiat III testinin birçok bölümü bulunmaktadır.

  • Sözlü Dil puanı, çocuğun sözlü konuşma akıcılığının yanı sıra ayrıntıları dinleme yeteneğini ölçen görevlerde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.
  • Toplam Okuma puanı, bir çocuğun kelime tanıma becerilerini değerlendiren ve okuduğunu anlama becerilerini değerlendiren görevlerde ne kadar başarılı olduğunu gösterir.
  • Temel Okuma puanı, çocuğun hem gerçek hem de telafi edici kelimeleri kullanarak okuma görevlerinde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.
  • Okuduğunu Anlama ve Akıcılık puanı, çocuğun okuma ve metinlerin doğru anlaşılmasını gerektiren işler üzerinde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.
  • Yazılı Anlatım puanı, çocuğun harf oluşturma ve heceleme gibi temel becerileri ve yazılı kelime akıcılığı ve kompozisyon kompozisyonu gibi daha karmaşık becerileri değerlendiren görevlerde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.
  • Matematik puanı, çocuğun sayıları tanımlama ve yazma ve matematik hesaplamalarını çözme, matematiksel ifadeli soruları çözme ve verilen zaman diliminde cevapları hesaplama yeteneğini değerlendiren görevlerde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterir.

References