Yurtdışı eğitim günümüzde pek çok gencin hayali. Lise ve üniversite çağındaki öğrenciler eğitim hayatlarına yurtdışı deneyimini katabilmek istiyor. Günümüz gençleri yurtdışında eğitim almanın kariyerlerine sağlayacakları fırsatların farkındalar ve ailelerde bu konuda daha bilinçli. Artık öğrenciler yurtdışına açılmak farklı dillerde, kültürlerde deneyim kazanmak istiyor. Bugün Türkiye’nin neresinde olursanız olun internet ve dijital kaynaklar aracılığıyla dünyanın herhangi bir noktasına erişebiliyorsunuz.

Artık bilgiye ulaşmada eşit kaynaklara sahibiz. Bu kaynakları nasıl kullanıp, değerlendirdiğimizse bireysel tercihlerimize göre değişkenlik gösteriyor. Kimi öğrenciler eğitim almak veya mevcut eğitimlerini sürdürmek için Avrupa’ya, Amerika’ya yöneliyor. Kimi öğrenciler lise, lisans, yüksek lisans, doktora programları için yurtdışını tercih ederken kimileri de dil okullarına yöneliyor.

Yurtdışında eğitimine devam edebilecek maddi, manevi imkanlara sahip olmayan veya bu eğitim modelini tercih etmeyen öğrencilerse uzaktan eğitim programlarına katılabiliyor. Özellikle pandemiyle birlikte uzaktan yurtdışı eğitim programları cazip hale geldi. Pandeminin ilk yılında ulaşımdaki engeller, ülkelere gelen giriş çıkış yasakları eğitim alanında alınan önlemleri etkiledi.

Pek çok eğitim kurumu eğitim kademelerinde değişikliğe gitme kararı aldı ve uzaktan eğitimler zorunlu olarak başlatıldı. Bu deneyim hem öğrenciler ve öğrenci adayları hem de eğitim kurumları için uzaktan eğitime bakış açısını değiştirdi. Akademik eğitimi sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olan öğrenciler için uzaktan eğitim cazip hale geldi.

Alınacak eğitimin süresi, gidilecek ülke, eğitimin konusu, eğitim alınacak kurum eğitim deneyiminden alınacak verimi belirliyor. Eğitim alınan ülkede çalışma hayatına atılmak, çalışma ve oturma izni almak da mümkün olabiliyor. Bu durumda yurtdışı eğitim için ülke değiştirenlerin bir kısmı gittikleri yerde yaşamlarını sürdürme kararı da alabiliyor. Kimi öğrencilerse eğitimleri sonrasında edindikleri deneyimler, kişisel, mesleki ve kültürel gelişimin ardından ülkelerine geri dönüyor.

Her iki seçiminde kendi içerisinde kişiye sağladığı kişisel, sosyal, akademik ve profesyonel faydaları var. Ancak yurtdışında eğitim alan her bireyin aynı kazanımları elde edeceğini söylemek gerçekçi olmaz. Peki yurtdışında eğitim almanın kariyerimize, mesleki gelişimimize faydaları neler? Yazımızın devamında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim ile Anadil Düzeyinde Yabancı Dil Kullanımını Artırabilirsiniz

Yurtdışına dil eğitimi almak için gidecek olanların karşısına sıklıkla “Türkiye’de de İngilizce öğrenebilirsin, dil okullarına gidebilirsin.” Engeli çıkmaktadır. Evet yaşadığınız ülkede de farklı diller öğrenebilir, varsa kurslara, eğitim okullarına kayıt yaptırabilirsiniz. Hatta dil öğrenmek için özel ders alabilir veya online eğitim programlarına katılabilirsiniz. Ancak yurtdışında dil eğitimi almanın en büyük avantajı dersler dışında da yabancı dil kullanmaya ihtiyaç duyacak olmanızdır.

Anadili sizden farklı olan bir ülkede ihtiyaçlarınızı karşılamak, sosyalleşmek ve öğrenmek için ortak dile ihtiyaç duyarsınız. Bu dil çoğunlukla İngilizcedir. Ancak kimi ülkelerde halk anadiline çokça bağlıdır ve İngilizce konuşmaya da gönüllü değildir. Dolayısıyla gittiğiniz ülkenin dile bakış açısını gitmeden öğrenmek sizin için faydalı olacaktır. Halkın konuştuğu dil ile sizin öğrenmeye gittiğiniz dil aynıysa çok şanslısınız.

Hem okulda hem de günlük yaşamda bu dile bolca maruz kalacak ve kullanacaksınız. Böylece diliniz Türkiye’de alacağınız yabancı dil eğitimine kıyasla çok daha hızlı gelişecek. Üstelik anadile yakın düzeyde kelime hazinenizi geliştirebilir, o bölgenin aksanını kazanabilirsiniz. Yurtdışı eğitim için gidiş nedeniniz akademik eğitim almaksa zaten belli yabancı dil yeterlilik koşullarını karşılıyor olmanız gerekir.

Çoğu okul kabul koşulları arasında yabancı dil yeterlilik belgesi ister. Bu belgeleri alabilmek için ülkenizde dil sınavlarına hazırlanmanız ve katılmanız gerekir. Kabul alan öğrenciler yine de ilk yılı dil okulunda geçirebilirler. Kimi zamansa direk eğitime başlanabilmektedir.

Yabancı öğrenci kabul eden çoğu üniversitenin eğitim dili İngilizcedir. Ancak halk arasında kullanılan yerel dil ülkenin kendi ana dilidir. İngilizce bilmek akademik anlamda kolaylık sağlasa da zamanla ana dile yönelik de pratik kazanılabilmektedir. Bu sayede de yurtdışı üniversite eğitimi İngilizce dışında bir dilin daha edinimini kolaylaştırmaktadır.

Dolayısıyla yurtdışı eğitim deneyiminiz aracılığıyla anadil düzeyinde yabancı bir dil daha kazanabilirsiniz. Hatta eğitim dilinizle ülkenin anadili farklıysa üçüncü bir dili de öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. AP Sınavı Yaklaşıyor: Sınav Başarısı için Psikolojik Hazırlık Önerileri yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim ile Yaratıcılığınızı ve Vizyonunuzu Geliştirebilirsiniz

Yurtdışında üniversite eğitimi deneyimi pek çok açıdan yaratıcılığı ve üretkenliği desteklemektedir. Özellikle daha gelişmiş ülkelerde eğitim alan öğrenciler gördükleri, deneyimledikleri yenilikleri ülkelerine getirebilmektedir. Böylece ülkemizde henüz denenmemiş veya bilgisi yer almayan yenilikler hayata geçebilmektedir. Dolayısıyla yurtdışında alacağınız eğitim, yapacağınız staj kariyeriniz açısından yeni fikirlerin yeni ürünlere dönüşmesini sağlayabilir.

Yabancı bir ülkede eğitim, kariyer veya yaşam deneyimleriniz o ülkenin çalışma disiplininden, yaşam tarzından, kültüründen esintiler almanızı sağlar. Bu esintiler iletişim tarzınıza, çalışma felsefenize, disiplininize, hatta probleme ve çözüme bakış açınızı etkiler. Yurtdışı eğitim deneyimi aracılığıyla daha yaratıcı, yenilikçi ve vizyoner olabilirsiniz. Yurtdışında Üniversite Eğitimi: Karar Süreci Nasıl Olmalı? Yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim ile Harika Mülakatlar Geçirebilirsiniz

Mülakatlar hem yeni mezunların hem de iş arayışında olan deneyimli adayların stres kaynağı. İstihdam oranlarının düşüklüğü ve işsizlik oranının fazlalığı üzerimizdeki kaygı yükünü artırıyor. Gençler büyük hayallerle başladıkları üniversite eğitimlerini gelecek kaygılarıyla tamamlıyor. Her yıl daha da zorlaşan iş bulma süreci adayların yetkinliklerini daha çok arttırma ihtiyacı duymalarına neden oluyor.

İyi bir üniversite diploması, nitelikli referanslar ve staj deneyimleri, en çok da yabancı dil bilgisi ve yurtdışı deneyimi fırsatları artırıyor. Pek çok kurum yıldan yıla globalleşiyor ve yurtdışına açılıyor. Aynı şekilde yabancı pek çok firmada her yıl ülkemize giriş yapıyor. Dolayısıyla her iki durumda da işverenlerin adaylardan iyi düzeyde yabancı dil beklentisi oluyor.

Yurtdışı seyahat gerektirecek pozisyonlarda yurtdışı eğitim deneyimi olanlar adaylar arasında öne çıkıyor. Yurtdışında yaşama deneyimi ve dil yetkinliği olan adayları tercih etmek işverenin elini kolaylaştırıyor. Dolayısıyla uluslararası arenada rol bulan bir firmayla mülakat yapacaksanız yurtdışı deneyiminizin faydalarını çokça hissedeceksiniz. Bu sayede mülakat öncesinde ve anında duyduğunuz kaygı ve stres daha düşük olacak. Kendinizi daha iyi ifade edecek, olumlu beden dili kullanacaksınız.

Yurtdışı Eğitim ile Özgüveninizi Destekleyebilirsiniz

Yurtdışında alacağınız eğitimin özgüveninize doğrudan etkisi olabilir. Nasıl mı? Belki gittiğiniz ülkede alışana kadar adaptasyon güçlüğü yaşayabilir, kendinizi yalnız ve uzakta kalmış hissedebilirsiniz. Aslında bunu şehir dışında eğitim alan öğrencilerde sıklıkla hisseder. Ancak yurtdışında sadece bölgeye değil, insanlara, dile, kültüre de yabancı kalırsınız. Adapte olup uyum sağlayabilmek ise sizi güçlendirir.

Yurtdışında yaşamayı öğrenirken ve uyum sağlamaya çalışırken konfor alanınızdan çıkmış olursunuz. Yeni insanlar tanımaya, kültürü öğrenmeye, ülkeyi, bölgeyi, yaşam stillerini öğrenmeye çalışırsınız. Ulaşımdan, sağlık sistemine kadar pek çok alanda yeni bilgiler edinmeniz ve ülkenizden çok daha farklı sistemleri kavramanız gerekir. Bunlar kendi ülkenizde zorlanmadan yapabildiğiniz, zorlandığınızda kolayca destek bulabildiğiniz konulardır.

Dolayısıyla kullanmadığınız veya yeterince zorlanmadığınız konular olduğu için ülkenizde bu becerileriniz bir süre sonra rutin alışkanlıklara dönüşür. Yurtdışı eğitim deneyimi sırasında problem çözme beceriniz gelişir, stresle başa çıkmayı, kendi başınıza motive olmayı öğrenirsiniz. Sorumluluk alır, zorlukların üstesinden gelirsiniz. Tüm bunlar sizi ilk etapta zorlayabilir. Ancak ülkenize geri döndüğünüzde veya eğitim aldığınız ülkede yerleşik yaşama geçtiğinizde faydalarını çokça görürsünüz.

Tüm bu zorlu deneyimler baş etme becerilerinizi geliştirirken, özgüveninizin de gelişmesini sağlar. Yurtdışında Üniversite Eğitimi Alacak Gençler için Psikolojik Hazırlık Önerileri yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim ile İstihdam Fırsatlarını Artırabilir, Çalışma Alanınızı Genişletebilirsiniz

Yurtdışında eğitim almanızın veya staj yapmanızın diğer avantajı ise çalışma alanınızın ve istihdam fırsatlarınızın artmasıdır. İstihdam fırsatlarını kaçırma nedenlerinin başında yabancı dil eksikliği gelmektedir. Dolayısıyla mesleki bilginiz, eğitim durumunuz, diplomanız ne kadar nitelikli olsa da yabancı dil eksikliğiniz sizi geri planda bırakabilir. Bu da sizi çoğunlukla yabancı dil beklentisi olmayan iş verenlerle sınırlı tutar.

Yurtdışında eğitim deneyimi ise yerli veya yabancı fark etmeksizin beklentilerinizi karşılayan tüm işverenlerle çalışabilme ayrıcalığı tanır. Aynı şekilde yurtdışı deneyimleriniz sayesinde kendi ülkenizle sınırlı kalmaksızın farklı ülkelerde de mesleğinizi sürdürebilirsiniz. Yurtdışında çalışma, oturma, vatandaşlık izni alabilir, yaşamınızı orada devam ettirebilirsiniz. Özellikle yenilikleri seven, yaşam alanını değiştirmek isteyen veya yurtdışında çalışma, yaşama arzusu olan bireyler için yurtdışı eğitim deneyimi fayda sağlayacaktır.

Özetle yurtdışında üniversite eğitimi almanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yeni kültürlerle tanışır, kendi kültürünüzden farklı kültürleri öğrenebilirsiniz.
  • En az iki dil öğrenebilirsiniz.
  • Oturma ve çalışma izni alabilirsiniz.
  • Sınav koşulu aranmaksızın başka ülkelere geçiş yaparak eğitiminizi uzatabilirsiniz.
  • Hem okuyup hem çalışabilir, birikim yapıp eğitim masraflarınızı karşılayabilirsiniz.
  • Ülkenizde veya yurtdışında en iyi marka ve firmalarda kariyer fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Uluslararası düzeyde network edinebilirsiniz.
  • Daha kısa sürede eğitiminizi tamamlayıp iş hayatına atılabilirsiniz: yurtdışında pek çok lisans eğitimi 3 yılda tamamlanmaktadır.
  • Bulunduğunuz ülkenin vizesiyle komşu ülkeleri dolaşabilir hem okuyup hem dünyayı dolaşabilirsiniz.

Yurtdışı Üniversite Eğitimi için Sınavlara Psikolojik Hazırlık yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Eğitim Fırsatlarını Değerlendirmek için Kariyer Danışmanlığı Alabilirsiniz

Aba psikoloji olarak yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerimizin eğitim hazırlıklarında, okul, ülke, yerleşim tercihlerinde destek veriyoruz. Kariyerlerini planlarken her bir detayı en ince şekilde değerlendiriyoruz. Yurtdışında eğitim almak isteyen danışanlarımıza bu işin mutfağında olan uzmanlarımızla destek veriyoruz. Kaliteli bir hizmet için özellikle üniversiteyi, akademik süreci ve tüm gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.

Çalıştığımız alanlar itibariyle özellikle eğitim konusunda tüm aşamaların sistematiğini kurarak öğrencilerimize gereken desteği sağlıyoruz. Eğitim yüksek öğrenim ve özellikle de öğrencilerin kendi bireysel stratejik yetenek yönetimine bakarak değerlendirme yapıyoruz. Uyguladığımız test, envanter ve klinik değerlendirmelerle danışanlarımız için en doğru tercihleri belirliyoruz.

Aba psikoloji olarak tüm bu hizmetleri sağlıyor ve danışanlarımıza tüm ihtiyaç konularıyla ilgili rehberlik ediyoruz. Dolayısıyla Aba psikoloji olarak stratejik iş ortaklarımızla beraber sahip olduğumuz deneyimli kadroyla kariyer planınızda yanınızdayız.

Yurtdışı eğitim deneyimi için motivasyonu ve potansiyeli olan gençlerimizin hedeflerini gerçekleştirmelerine destek olmak istiyoruz. Yurtdışında eğitimin doğru planlandığında kariyer gelişimine son derece önemli etkisi olduğunu tecrübelerimizle biliyoruz. Potansiyeli olan pek çok öğrenci yurtdışında eğitim almaya yönelik önyargı geliştirebilmektedir.  Önyargılar ise uluslararası anlamda başarı elde edebilecek nice gencin potansiyelinin gerisinde kalmasına neden olmaktadır.

Siz de yurtdışı eğitim deneyimi edinmek istiyor veya karar vermek için uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aba Academy sayfamızdaki yazıları ve Aba Eğitim Youtube kanalındaki içerikleri de takip edebilirsiniz.